Podzielność liczby przez 3
aras: Udowodnić, że liczba 10n+1−7 jest podzielna przez 3
5 mar 21:01
Trivial:
Indukcja.
1. n0 = 0. 101 − 7 = 3 O.K.
2. ∀n ≥ n0: (3|10n+1 − 7) ⇒ (3|10n+2 − 7)
10n+2 − 7 = 10*10n+1 − 7 = (9+1)*10n+1 − 7 = 9*10n+1 + 10n+1 − 7 O.K.
podzielne przez 3, bo 3|9 ↑ ↑ podzielne przez 3 z założenia
5 mar 21:08
Jack:
znasz poszczególne kroki w dowodzie przez indukcję?
5 mar 21:08
Jack:
niewazne...
5 mar 21:09
Trivial: : )
5 mar 21:09
Jack:
5 mar 21:10
Eta:
taka liczba to:
1000000000.....0000000000000000000 − 7= 99999999.....9999999999999999
3
zatem podzielna przez 3
5 mar 21:21
Eta:
5 mar 21:24
Jack:
...jakby to że końcu jest akurat 3 miało znaczenie
5 mar 21:38