hej czy ktoś potrafiłby wytłumaczyc jak się liczy granice?
aicha175: jak policzyc granice?
x→−
∞
5 mar 20:59
Trivial: Podziel licznik i mianownik przez x5.
5 mar 21:01
aicha175: a móglby pan rozpisac jak to sie liczy ? bardzo prosze o pomoc
5 mar 21:32
aicha175: | | 1 | |
wedlóg mnie wyszlo mi = |
| |
| | 2 | |
5 mar 21:33
Trivial:
Można zrobić tak:
x → −
∞ →0 →0 →0
| | −x2+4x−1 | | | | 0 | |
lim |
| = lim |
| =[ |
| ]= 0. |
| | 2x5+7 | | | | 2 | |
→0
Albo tak:
x → −
∞ →0 →0
| | −x2+4x−1 | | | | −1 | |
lim |
| = lim |
| =[ |
| ]= 0. |
| | 2x5+7 | | | | −∞ | |
→0
5 mar 21:41
aicha175: 
)
serdecznie dziekuje
5 mar 22:08