podzielność
ala: Ile można ułożyć pięciocyfrowych liczb podzielnych przez 4 i utworzonych z różnych cyfr ze
zbioru {0,1,2,3,5,6,7,9}?
5 mar 20:58
ala: potrafi to ktoś zrobić?
5 mar 21:15
ala: odświeżam
5 mar 21:47
Eta:
kończą się dwoma cyframi ( tworzącymi liczbę podzielną przez 4
20, 60, 12, 16, 32, 36, 52,56, 72,76,92, 96
i na pierwszym miejscu nie może być zera
zatem:
1/ te które kończą się 20, 60 −−− jest ich dwie i dwie cyfry zajęte w tym zero
6*5*4*3 *
2
2/ te które kończą się 12,16, 32,36....... −−− jest ich dziesięć i dwie cyfry zajęte ( bez
zera)
5*5*4*3
10
R−m: 6*5*4*3*2+ 5*5*4*3*10=......
mam nadzieję,że żadnej nie zgubiłam
5 mar 21:56
Komar: Wszystkie możłiwe końcówki: 12,16,20,32,36,52,56,60,72,76,92,96
Razem jest ich 12.
Masz 5 miejsc: _
I są dwa przypadki:
1. Końcówka zawiera 0(2 takie przypadki)
Więc dwie liczby odpadają Ci z tego zbioru, więc możliwości jest 6*5*4 i * 2,bo są 2 takie
przypadki.To się równa 240.
2. Końcówka nie zawiera 0(10 takich przypadków)
Dwie liczby ze zbioru odpadają(bo są na końcu), możliwości jest 5(bo pierwsza liczba nie może
być 0) * 5 * 4 i * 10(bo jest 10 takich przypadków).To równa się 1000.
1000 + 240 = 1240
Można ułożyć 1240 takich liczb.
5 mar 22:00
Eta:
O kurcze, sorry..... napisałam
sześciocyfrowe
5 mar 22:02
Komar: Taak,ale poza tym,było dobrze,Eta
5 mar 22:03
Eta:
poprawka:
6*5*4*
2 + 5*5*4*
10 =......= 1240
5 mar 22:05
ala: dziękuję
5 mar 22:05