Oblicz całki korzystając ze wzorów na całki elementarne
Magda: Mam dwa przykłady do policzenia, prosze o pomoc, bo zacinam sie w pewnym monecie

a) ∫ (1 +e
x)
2 dx = ∫(1+2e
x+ e
2x) dx= x + 2e
x+... +c , nie wiem co zrobić z tym e
2x bo w
odpowiedziach w miejsce kropek jest
12e
2x...
| | e2x−1 | |
b) ∫ |
| w odpowiedziach jest wynik ex+x+c i tylko zastnawiam się i nie wiem jak |
| | ex−1 | |
skrócić ten ułamek...
wiem, ze banalne błędy, ale nie było mnie na lekcji...
5 mar 20:05
Trivial:
| | | | aeaxdx | | dt | | t | |
∫eaxdx = | = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| + c |
| | | a | | a | | a | |
5 mar 20:14
Trivial:
Ale bez przesady, trzeba po prostu pomyśleć, co zróżniczkowane da e
2x.
| | | | et | | 1 | | 1 | |
∫e2xdx = | = ∫ |
| dt = |
| et + c = |
| e 2x + c.  |
| | | 2 | | 2 | | 2 | |
Można też zgadywać.
5 mar 20:15
Magda: tylko kwestia jest taka, że moge to rozwiązywać tylko poprzez wzory na całki elementarne...
5 mar 20:16
Trivial:
| | e2x−1 | | (ex−1)(ex+1) | |
b) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫(ex+1)dx = ex + x + c. |
| | ex−1 | | ex−1 | |
5 mar 20:17
Trivial:
No to musisz zgadywać, przecież nie ma w tablicach wzoru na całkę z e
2x.
5 mar 20:17
Magda: tak pisze w poleceniu, jak na samej górze... więc nie wiem
5 mar 20:17
Magda: aha drugi przyklad juz rozumiem

w liczniku jest ukryty wzór skróconego mnożenia
5 mar 20:19