Ekstrema
Marek: Mam wyznaczyc ekstrema lokalne funkcji. Prosze o pomoc.
f(x,y)=x3−2y3−3x+6y
5 mar 20:04
kachamacha:
liczysz pochodne cząstkowe
fx=3x2−3
fy=−6y2+6
fxx=6x
fyy=−12y
fxy=fyx=0
5 mar 20:12
Marek: Tak, a dalej?
5 mar 20:15
kachamacha: fxx musi być >0
czyli 6x>0
x>0
5 mar 20:33
kachamacha: sory−wyznacznik główny musi byc >0
i jesli fxx jest >0 to mamy max
a jesli fxx<0 to mamy min
5 mar 20:34
Trivial:
f(x, y) = x
3 − 2y
3 − 3x + 6y
0. f ∊ C
∞(
R2), a zatem jeżeli ma ekstremum w punkcie P
0, to
∇f(P
0) =
0.
| | ∂f | | ∂f | |
1. ∇f(x, y) = ( |
| , |
| ) = (3x2 − 3, −6y2 + 6) |
| | ∂x | | ∂y | |
∇f(P
0) =
0 ⇔ (3x
2 − 3 = 0 ∧ −6y
2 + 6 = 0)
x
2 = 1 y
2 = 1
P
1 = (1, 1) P
2 = (1, −1) P
3 = (−1, 1) P
4 = (−1, −1)
2. Badanie określoności drugiej różniczki.
| | ∂2f | | ∂2f | | ∂2f | |
|
| = 6x |
| = 0 |
| = −12y |
| | ∂x2 | | ∂x∂y | | ∂y2 | |
Funkcja f ma maksimum lokalne w punkcie P
1.
Funkcja f ma minimum lokalne w punkcie P
2.
A
1 = −6 < 0
A
1 = −6 < 0
5 mar 20:38
Marek: Mam nadzieję, ze jakoś to zrozumiem. Wielkie dzieki.
5 mar 20:46
Trivial:
Zasugerowałem się pierwszą wypowiedzią
kachamachy i mam błąd.

dla P
1 i P
4: wyznacznik A
2 jest < 0 − nie ma ekstremum.
dla P
2: jest OK.
dla P
3: A
2 > 0 − maksimum
5 mar 20:52
Trivial:
A tak na marginesie, to wszystkie minory główne stopnia parzystego muszą być większe od zera, a
nie wyznacznik główny.
5 mar 20:56