pochodna prawostronna z definicji f'(0+)
ave: Witam
Mam takie zadanie:
Korzystając z definicji obliczyć pochodną prawostronna f'(0+), gdzie f(x)= x√4x−x2
Wiem na czym polega liczenie z definicji ale nie wiem jak interpretować to 0+. Czy tutaj
wystarczy trzeba coś kombinować czy po prostu wstawić to 0 i nie przejmować się tym +.
Proszę o pomoc
5 mar 19:12
Trivial:
Pochodna prawostronna:
| | f(x) − f(x0) | |
f'+(x0) := limx→x0+ |
| |
| | x − x0 | |
5 mar 19:19
ave: Powiem szczerze, że nic mi to nie mówi
co mam niby z tym zrobić ?
5 mar 19:34
Trivial:
f(x) = x
√4x−x2 x
0 = 0
f(0) = 0
| | f(x) − f(0) | | x√4x−x2 | |
f'+(0) := limx→0+ |
| = limx→0+ |
| = |
| | x − 0 | | x | |
= lim
x→0+ √4x−x2 = 0.
Granica jest właściwa, a więc f'
+(0) = 0.
5 mar 19:45
ave: czyli w wypadku liczenia pochodnych lewo i prawostronnych korzystam ze wzoru:
w każdym innym wypadku jest ten wzór:
tak ?
5 mar 20:01
Trivial:
Nie. Wzór podany wyżej możesz stosować też do liczenia 'zwykłych' pochodnych.
5 mar 20:02