Wyznacz równanie prostej y=2x-1
Weronika: Wyznacz równanie prostej y=2x−1
a) w translacji o wektor T[−2,3]
b) w symetrii względem punktu S(4,2), zilustruj
5 mar 19:00
MathGym: a) y = [2(x+2) −1]+3
y = 2x+6
b)
1. Znajdujesz dwa dowolne punkty należące do prostej A i B
2. Następnie znajdujesz obraz tych punktów względem punktu S(4,2) w symetrii środkowej, gdzie
np.
A`=(2a−x,2b−y), gdzie a,b − współrzędne środka symetrii, x,y − współrzędne punktu, którego
obraz szukamy, podobnie dla B`
3. Wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez obrazy tych punktów.
5 mar 19:17