geometria
jola: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o długości krawędzi podstawy a=12 cm
poprowadzono płaszczyznę do której należy jedna z krawędzi bocznych i wysokość ostrosłu
pa. Oblicz pole otrzymanego przekroju, wiedząc, że V=72√2cm3
5 mar 18:58
dero2005:

a = 12 cm , V = 72
√2 cm
3
h
p =
a√32 =
12*√32 = 6
√3 cm
| | a*hp | | 12*6√3 | |
Pp = |
| = |
| = 36√3 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
| | V | | 72√2 | |
h = |
| = |
| = 23√6 cm
|
| | Pp | | 36√3 | |
| | hp*h | | 6√3*23√6 | |
PΔ = |
| = |
| = 6√2 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
5 mar 19:43