nierownosc wielomianowa z wartoscia bezwzgledna
Dawid: |x2−1|≥x3−x
jak to rozwiazac i zapisac ?
wiem ze trzeba rozpisac na x2−1<0 lub x2−1≥0 i rozpatrujemy dwa przypadki ale potem nie
wiem ktory brac pod uwage i dlaczego.
bo w jedny pierwiastki wychodza x=1 x=−1 x=−1 a w drugim x=1 x=1 x=−1
do odp pasuje mi ten pierwszy ale nie wiem dlaczego tak sie dzieje i kiedy mam odrzucic ten
drugi.
i jak wyglada wykres ? bo moj rozni sie troche od tego na wolframie.
5 mar 18:57
Dawid: up
5 mar 19:05
bart: zrob po prostu jak najprostsza wartosc bezwzgledna
|x|≥a
x≥a lub x≤−a
5 mar 19:22
Dawid: ciekawe jak rozwiazac x≤−a ...
5 mar 19:30