oblicz calke
ewa: ∬(arsinx+arccosx)10
5 mar 18:12
Basia:
to ma być całka podwójna ? czy normalna całka nieoznaczona ∫......... dx ?
5 mar 18:16
ewa: calka normalna
5 mar 18:30
Basia:
i na pewno tam jest arcsinx + arccosx ?
a może arcsinx − arccosx ?
5 mar 18:41
ewa: jest +, niestety...
5 mar 18:43
ewa: powinno wyjsc (π/2)10x+C. tylko nie rozumiem jak do tego dojsc
5 mar 18:47
Basia:
no to muszę pomyśleć
5 mar 18:48
Basia:
dowód:
y = arcsinx ⇔ x = siny ⇒
arccosx = arccos(siny) = arccos(cos(
π2−y)) =
π2−y
stąd
arcsinx + arccosx = y+
π2−y =
π2
∫(arcsinx + arccosx)
10 dx = ∫(
π2)
10 dx = (
π2)
10*x+C
bo (
π2)
10 to stała taka sama jak 2 albo 5
5 mar 18:55
laura: dzieki wielkie... musze to jeszcze sama przejrzec... moze w koncu to zrozumiem
5 mar 19:03