jak zrobic takie zadanie?
;): czy mozna je zrobic?
| | 252x | | 99 | |
250x+2*249x+...+49*22x+50*2x= |
| + |
| |
| | (2x−1)2 | | 4 | |
5 mar 18:08
Basia:
podaj pełną treść, bo nie wiadomo co trzeba zrobić
rozwiązać równanie ? udowodnić tożsamość ? a może jeszcze coś innego ?
5 mar 18:25
;): rozwiazac rownanie siedze nad tym juz z 2 dni i nie moge tego rozwiazac
5 mar 23:45
;): Bogdan, Eta pomozecie chociaz troche to zadanie zrobic?
6 mar 00:09
;): jak ktos bd umial pomoc to prosze o jakas wskazowke dotyczaca tego zadania
6 mar 00:33
Bogdan:
Lewa strona;
250x + 249x + 248x + 247x + 246x + ... + 22x + 2x +
+ 249x + 248x + 247x + 246x + ... + 22x + 2x +
+ 248x + 247x + 246x + ... + 22x + 2x +
+ 247x + 246x + ... + 22x + 2x +
+ 246x + ... + 22x + 2x +
..........................
+ 22x + 2x +
+ 2x =
= S50 + S49 + S48 + S{47} + S46 + ... + S2 + S1 = ...
Sn to suma n wyrazów ciągu geometrycznego (an): a1 = 2x, q = 2x
6 mar 00:46
;): Wielkie dzieki Bogdan za chwilke usiade i zobacze moze wkoncu je zrobie

Jeszcze raz bardzo Ci
dziekuje
6 mar 00:56
Bogdan:
| | 250x − 1 | |
S50 = 2x * |
| , |
| | 2x − 1 | |
| | 249x − 1 | |
S49 = 2x * |
| , |
| | 2x − 1 | |
| | 248x − 1 | |
S48 = 2x * |
| , |
| | 2x − 1 | |
| | 247x − 1 | |
S47 = 2x * |
| , |
| | 2x − 1 | |
| | 246x − 1 | |
S46 = 2x * |
| , |
| | 2x − 1 | |
...............
| | 22x − 1 | |
S2 = 2x * |
| , |
| | 2x − 1 | |
| | 2x − 1 | |
S1 = 2x * |
| , |
| | 2x − 1 | |
6 mar 01:01
Bogdan:
Rozpatrujemy lewą stronę.
S
50 + S
49 + S
48 + ... + S
2 + S
1 = ...
| | 2x | |
Wyłącz przed nawias |
| |
| | 2x − 1 | |
6 mar 01:03
;): nie wiem czy dobrze robie moglbys sprawdzic
| | 250x−1+249x−1+...+22x−1+2x−1 | |
2x* |
| |
| | 2x−1 | |
| | −50+250x+249x+22x+2x | |
2x* |
| |
| | 2x−1 | |
| | −50+249x(2x+1)+247x(2x+1)+...+23x(2x+1)+2x(2x+1) | |
2x* |
| |
| | 2x−1 | |
6 mar 01:13
;): | | 2x | |
okej to zobacze co sie stanie jak wylacze przed nawias |
| |
| | 2x−1 | |
6 mar 01:15
Bogdan:
Wyrażenie: −50 + 250x + 249x + 248x + ... + 22x + 2x = −50 + S50
6 mar 01:21
6 mar 01:27
Bogdan:
| | 2x | |
Sprawdź ostatni swój zapis. Zastosuj podstawienie: |
| = t. Po wprowadzeniu |
| | 2x − 1 | |
prawej strony otrzymasz równanie kwadratowe.
W dzień tu zajrzę. Dobranoc.
6 mar 01:38
;): Dobrze jeszcze raz wielkie dzieki

Dobranoc
6 mar 01:56
;): wiecej juz dzisiaj nie wymysle jak bedziesz Bogdanie to zajrzyj i popatrz co robie zle ale juz
mi mozg wysiada
Lewa
t(S
50−50)
Prawa
Δ=(S
50−50)
2−99*2
50x
(S
50−50+3
√11*2
25x)(S
50−50−3
√11*2
25x)=0
S
50−50+3
√11*2
25x=0 ⋁ S
50−50−3
√11*2
25x
| | 250x−1 | | 250x−1 | |
2x* |
| +3√11*225x=50 2x* |
| −3√11*225x=50 |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
6 mar 03:11
Trivial:
Zgodnie z pomysłem
Bogdana:
Niech t = 2
x:
a
n = t
n a
1 = t q = t
t
50 + 2t
49 + ... + 49t
2 + 50t = S
50 + S
49 + ... + S
2 + S
1 =
| | t50−1 | | t49−1 | | t2−1 | | t−1 | |
= t* |
| + t* |
| + ... + t* |
| + t* |
| = |
| | t−1 | | t−1 | | t−1 | | t−1 | |
| | t | | t | |
= |
| (t50−1 + t49−1 + ... + t2−1 + t−1) = |
| (S50 − 50) = |
| | t−1 | | t−1 | |
| | t | | t50−1 | | t | | t51−t | | 50t−50 | |
= |
| (t* |
| − 50) = |
| ( |
| − |
| ) = |
| | t−1 | | t−1 | | t−1 | | t−1 | | t−1 | |
| | t | | t51−51t+50 | | t52−51t2+50t | |
= |
| * |
| = |
| . |
| | t−1 | | t−1 | | (t−1)2 | |
| t52−51t2+50t | | t52 | | 99 | |
| = |
| + |
| / *4(t−1)2 |
| (t−1)2 | | (t−1)2 | | 4 | |
4t52 − 204t
2 + 200t =
4t52 + 99(t
2−2t+1)
− 204t
2 + 200t = 99t
2 − 198t + 99
303t
2 − 398t + 99 = 0
Δ = 158404 − 119988 = 38416
√Δ = 196
| | 398 − 196 | | 202 | | 1 | |
t1 = |
| = |
| = |
| |
| | 606 | | 606 | | 3 | |
| | 398 + 196 | | 594 | | 99 | |
t2 = |
| = |
| = |
| |
| | 606 | | 606 | | 101 | |
x = −log
23
Jakieś dziwne te wyniki.
6 mar 15:48
Trivial:
Jeszcze tylko założenia brakuje t ≠ 1, t > 0
6 mar 15:52
;): Dzieki Trivial i Bogdan za ogarniecie tego
6 mar 21:28