matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo - proszę o pomoc:))
kulmen:
1
Zadanie z prawdopodobieństwa − proszę o pomoc
Wykaż, że jeżeli A, B ⊂ Ω oraz P(A) =
4
i
1
1
7
1
P(B) =
, to
≤ P(A∪B) ≤
i P(B−A) ≥
.
3
3
12
12
5 mar 18:01
Basia:
P(B) ≤ P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B) ≤ P(A)+P(B) podstaw dane i wyjdzie B = (B−A)∪(B∩A) P(B) = P[ (B−A)∪(B∩A) ] = P(B−A)+P(B∩A) − P[ (B−A)∩(B∩A) ] P(B) = P(B−A)+P(B∩A) − P[ ∅ ] P(B) = P(B−A)+P(B∩A) − 0 P(B) = P(B−A)+P(B∩A) P(B−A) = P(B) − P(B∩A) ≥ P(B) − P(A) bo P(B∩A)≤P(A) podstaw teraz dane i też wyjdzie
5 mar 18:14