Tożsamość trygonometryczna
darek: Wykaż , że dla dowolnego kąta a takiego że sinα cos3α ≠ 0 zachodzi tożsamość:
| tg3α | | 3 − 4sin2α | |
| = |
| |
| tgα | | 4cos2α − 3 | |
I zaczynam:
| 3tgα − tg3α | | 1 | | 3 − tg2α | |
| * |
| = |
| = [...] |
| 1 − 3tg2α | | tg | | 1 − 3tg2α | |
Dobrze myślę?
5 mar 18:00
darek: halo
5 mar 18:27
darek: jest tam kto

?
5 mar 19:02
darek: pomoże ktoś?
5 mar 19:23
darek: dobrze to zaczałem?
5 mar 19:31
darek: Aż takie trudne?
5 mar 19:45
Trivial:
| | 3cos2α − sin2α | | 3(1−sin2α) − sin2α | |
= |
| = |
| = |
| | cos2α − 3sin2α | | cos2α − 3(1−cos2α) | |
| | 3−4sin2α | |
= |
| = P. |
| | 4cos2α − 3 | |
5 mar 19:56
darek: Czyli dobrze zacząłem

Moje pytanie:
skąd tam masz:
5 mar 20:00
ICSP: to jest równe 1. Przez jeden można sobie przemnożyć.
5 mar 20:02
darek: WOW na to bym nie wpadł

i ciągnął bez tego
A bez tego też wyszłoby?
5 mar 20:03
Trivial:
Gdy masz ułamki w ułamkach pozbądź się ich − często wiele ułatwia.

Pewnie da się jakoś bez
tego, ale po co się męczyć...?
5 mar 20:10
darek: Pytam się ciebie jako fachowca

bo poki co w szkole tego nie miałem (na razie same rysowanie
wykresów) a trygonometria nawet ciekawa jest

Czyli jak mamy coś takiego to można wymnożyc przez jeden, ok.
5 mar 20:12
ICSP: Tak. Taka sama zasada jak przy usuwaniu niewymierności z mianownika.
5 mar 20:16
ICSP: Myślę że szybko zmienisz swój pogląd do trygonometrii niedługo.
5 mar 20:18
Trivial:
ICSP, co Ty taki 'anty' do wszystkiego?
5 mar 20:22
ICSP: Ja anty

Bez przesady. Po prostu trygonometri nie lubię.
5 mar 20:26
darek: A co ci w niej nie pasuje?
5 mar 20:30
ICSP: Równania i nierówności. Nigdy nie wiem jak to przekształcić.
5 mar 20:32
marc: hej hej jak obliczyliscie tg 3alfa/tg alfa ze wyszlo (3tg alfa− tg
3 alfa)/(1− 3tg
2 alfa) *
1/tg alfa
30 lis 13:22