liczby żeczywiste
kapustka: udowodnij że dla każdej liczby całkowitej n liczna n3−n jest podzielna przez 6
5 mar 16:58
Artur. : n(n
2−1)=(n−1)n(n+1)
liczba jest podzielna przez 6 gdy dzieli się przez 3 i 2 jednocześnie
(n−1)n(n+1) są to 3 jakieś kolejne liczby...w których zawsze jest jakaś liczba podzielna przez
2 i przez 3...wałkowanie sto razy...
ze zbioru Kiełbasy?
5 mar 17:23
Jack:
zapisz w postaci iloczynowej i zauważ, że masz iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych. Jest
on podzielny przez 2 i 3, zatem i przez 6 (można podstawić liczby postaci n=3k, n=3k+1 oraz
n=3k+2. Za każym razem powinna wyjść ładnie podzielność przez 6. Lub można ogólniej, trzeba
wziąć liczby postaci n=6k, n=6k+1,... n=6k+5)
5 mar 17:26
bart: żeczywiste! aaaaaaaaa

!
5 mar 17:42
Jack:
faktycznie boli.... nie zauważyłem wcześniej
5 mar 17:46