matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Qas:
Ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?
sinx(−2cosx+cos
2
x+sin
2
x
=0
cos
2
x
wiem, że tam jest jedynka, ale nic mi nie daje ona
+ zapis. Skopiujcie sobie, szkoda czasu na przepisywanie U {sinx(−2cosx+cos
2
x+sin
2
x}{cos
2
x}=0
5 mar 16:49
Qas:
Może wolicie zacząć sami od początku:
tgx
−2sinx =0
cosx
5 mar 16:56
Qas:
5 mar 17:13
Kasiaszek:
tgx
−2sinx=0
cosx
sinx
cosx
−2sinx=0
cosx
sinx
−2sinx=0 / *cos
2
x
cos
2
x
sinx−2sinxcos
2
x=0 sinx(1−2cos
2
x)=0 sinx=0 x=kπ 1−2cos
2
x=0 −2cos
2
x=−1
1
cos
2
x=
2
√
2
cosx=
2
π
cosx=
+2kπ
4
5 mar 17:13
Qas:
fakt. Nie pomyślałem, że można pomnożyć razy cos
2
x... bez sensu
5 mar 17:18
Kasiaszek:
masz równanie, więc możesz pomnożyć
5 mar 17:21