matematykaszkolna.pl
Logarytmy Gonzales: Możecie mi polecić jakąś cudowną książkę na temat funkcji logarytmicznej od podstaw. Nie moge tego ogarnąć. Z góry dzięki emotka
5 mar 16:32
Basia: odszukaj w tym poście wpisy Ety i moje; wskazujemy tam dobre stare podręczniki, a to jedyne co mi przychodzi do głowy https://matematykaszkolna.pl/forum/54625.html
5 mar 16:49
Pierun: dzięki basia ja koniecznie potrzebuje czegoś na temat logarytmów i później jeszcze trygonometrii
5 mar 16:52
Pierun: BTW Gonzales to ja
5 mar 16:52
Pierun: Basia ale te ksiązki co podałąś to chyba na studia co nie ?
5 mar 16:54
Basia: też, ale piszemy tam o starych podręcznikach do liceum, a zresztą skopiuję Ci
5 mar 16:59
Pierun: Basiu napisz proszę pokrótce co jest w tych podręcznikach czy to mi się na maturę przyda? Zostało już naprawdę mało czasu jeżeli są to podręczniki tylko i wyłącznie na studia to chyba sobie podaruje bo na razie matura to priorytet. Chyba że dzięki tym podręcznikom inaczej spojrzę na matęmatykę i nie będę już jechać schematami emotka
5 mar 17:00
Basia: Wszystko czego teraz się uczycie (z wyjątkiem rach.prawd.,statystyki i stereometrii); Logika, teoria zbiorów, funkcje ( w tym logarytmiczna), ciągi, granice, trygonometria, geometria analityczna, pochodne, badanie przebiegu zmienności funkcji, wstęp do całek itp. tylko w trochę szerszym zakresie niż to się robi obecnie. Chodzi o Algebrę I i Algebrę II autorstwa Anieli Ehrenfeucht i Olgi Stande oraz o Algebrę III Stefana Straszewicz
5 mar 17:07
Pierun: Czyli wszystkie te 3 książki najlepiej kupić? A jeszcze jedno to jest napisane w miare przystępnym językiem tak żebym to zrozumiał? Mi się matematyka też tak bardzo podoba ale kurcze nie znam nikogo kto mógł by mi cokolwiek wytłumaczyć. Mógłbym siedzieć cały czas i rozwiązywać zadania tylko fajnie by było jak bym wiedział co robie w tych zadaniach a nie kurczowo trzymał się schematów.
5 mar 17:11
Basia: moim zdaniem tak; uczyłam się z nich i nie narzekałam; no ale potem zostałam matematykiem niemniej jednak znam typowe humanistki, które też się kiedyś z nich uczyły i chociaż teraz już zapewne nawet Δ nie policzą, podręczniki chwalą i "wciskają" potomstwu; no to chyba przystępne
5 mar 17:16
Pierun: a dałbym rade w 60 dni je przerobić ?
5 mar 17:19
Basia: wszystkiego raczej nie, ale przecież wszystkiego nie musisz pominiesz to czego nie ma obecnie w programie a to co jest raczej tak, zresztą chyba nie musisz uczyć się wszystkiego od początku, a do powtórki i uzupełnienia tego czego się nie umie idealne
5 mar 17:26
Pierun: Dzięki Basiu za motywacje emotka od dawna jej szukam . Tylko przeglądam alegro i różne strony i niestety nie widzę nigdzie tych książek. Mam ostatnią prośbę mogła byś mi ich poszukać? Będę niezmiernie wdzięczny, niestety tylko tyle mogę daćemotka
5 mar 17:36
5 mar 17:45
5 mar 17:47
Pierun: dzieki to jak pisałaś Algebra I II III to chodziło o klasy tak ?
5 mar 18:14
Basia: tak, to były podręczniki do liceum i technikum, ale w tych do technikum jest inny układ materiału, bo technika były pięcioletnie, a licea czteroletnie
5 mar 18:18
5 mar 18:25
Basia: drugi i trzeci link w porządku; pierwszy jest do technikum i może być tam trochę mniej materiału niż w A1 do liceum tu jest A1 licealna http://nakanapie.pl/book/8362/algebra-dla-klasy-i-liceum-ogolnokszta%C5%82cacego.htm
5 mar 18:30
5 mar 18:32
Pierun: dziękuje emotka
5 mar 18:37
pomożecie???? : W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw.Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej. pomożecie?
5 mar 18:42