Qas: |x|+|x−4|≤6−x
Rozwiązuję w ilu przedziałach to zadanie ?
5 mar 16:17
maturzysta 2011: 3
5 mar 16:18
Qas: dla x≥0
dla x−4≥0
dla 6−x≥0 ?
5 mar 16:19
Qas: Jak ustalać te przedziały, bo tego nigdy nie umiem...
5 mar 16:20
maturzysta 2011: x≥0 i x<0
x−4≥0 i x−4<0
5 mar 16:21
Qas: nie rozumiem. a co z resztą ?
5 mar 16:23
maturzysta 2011: rozpisz na 4 możliwości i sprawdz w jakich przedzialach dziedzina spełnia tą nierówność
5 mar 16:24
Qas: Ale pomyśl, że to co napisałeś jest głupotą, bo rozwiązując przedział dochodzimy do
sprzeczności...
x−4≥0
x≥4
x∊<4,+∞)
x−4<0
x<4
x∊(−∞,4)
Ze względu na przedziały (otwarte i domknięte) rozwiązania nie ma... bo nie może być
jednocześnie mniejszy od 4, albo większy lub równy 4.
5 mar 16:40
Qas: odświeżam
5 mar 16:54
Qas:
5 mar 17:13
Artur. :

x= 0 x= 4
1) oba ze zmianą znaków
2) 1 zostawiamy, 2 zmieniamy
3) oba bez zmian
5 mar 17:20
Qas: a skąd to wiesz ? Jak stworzyć ten wykres ?
5 mar 17:42
bart: nauczyciel zadał próbną maturkę 2011 do zrobienia?

poszukaj w necie, jest mnóstwo odp
5 mar 17:43
Artur. : |x|+|x−4|≤6−x
przyrównujesz wartości bezwzględne do zera.
x=0 x=4
Oba x−sy w wartościach bezwzględnych są dodatnie...więc wykres tej funkcji jaki i wartości
rosną...
dlatego z przedziału od (−∞,0) obie osiąganią ujemne wartości...jak widać na rysunku...
1)(−∞,0)
−x −x+4≤6−x
2) tutaj w tym przedziale od <0.4) pierwsza wartość bezwzględna osiąga wartości dodatnie druga
nadal ujemne...pierwsza wartość bezwzględna poprostu zostaje opuszczona...a w drugiej
zmieniamy znów znaki
<0.4)
x−x+4≤6−x
3) tutaj obie są dodatnie...
<4,+∞)
x+x−4≤6−x
5 mar 18:02
Qas: Bart Nie chcę odpowiedzi, chcę się nauczyć
5 mar 18:03
bart: Nie musisz spisywać odp, ale sprawdzać czy dobrze robisz
5 mar 18:08
Qas: Dziękuję Ci Arturze . Teraz rozumiem.
5 mar 18:09
Qas: Bart zgadzam się, ale żeby sprawdzić czy robię dobrze, muszę wpierw cokolwiek zrobić
5 mar 18:10