Ile wyrazów ujemnych ma ciąg an=(2n-3)(2n-9)
Asia:
5 mar 16:01
Asia: Ile wyrazów ujemnych ma ciąg an=(2n−3)(2n−9)
5 mar 16:01
Ajtek: 0>(2n−3)(2n−9)
Wymnożyć wyliczyć

.
5 mar 16:04
Asia: nie wychodzi mi...
5 mar 16:06
Ajtek: Pokaż jak liczysz i znajdziemy błąd

.
5 mar 16:16
Asia: 4n2 − 18n−6n +27
4an2−24n+27
a=4 b= −24 c=27
delta=576−108=468
5 mar 16:21
Ajtek: błąd w delcie

Δ=b
2−4ac
5 mar 16:26
Asia: o wielkie dzięki! ale co dalej kiedy wylicze delte? prosze o wskazówke
5 mar 16:32
Ajtek: zgadnij

.
5 mar 16:34
Asia: obliczylam n1 i n2 i wiem ze bedzie to zbior liczb 2 3 4 ale nie wiem jak to zapisac poprawnie
5 mar 16:40
Ajtek: a ile wyszły n
1 i n
2 bo nie chce mi sie liczyć

.
5 mar 16:56
Ajtek: Pytanie było ile wyrazów ujemnych ma ten ciąg.
Nam wyszło, że nε(1,5; 4,5). Wiemy też, że nεN czyli 2, 3, 4, prawda

?
Odpowiedź brzmi, że ma trzy wyrazy ujemne

.
5 mar 17:13