...
Antoszkie: wyznaczyć asymptoty
f(x)=√xlnx
5 mar 15:45
m: najpierw dziedzina
D:
√x>0 ⇔ x>0 ∧ x>0
D: x>0
stąd w punkcie x=0 występuje asymptota pionowa
asymptoty poziome obliczamy badając granicę funkci x→∞
jezeli nie istnieje pozioma to sprawdzamy czy nie ma granic ukośnych o wzorze mx +n
gdzie n = lim
x→∞(f(x)−mx)
5 mar 16:25
Basia:
a skąd wiesz, że x=0 jest asymptotą pionową ?
jest, ale z samego faktu, że funkcja jest określona w przedziale (0,+∞) to nie wynika:
przykład:
g(x) = √x2/x D=(0,+∞) ale limx→0+ g(x) = 0 i nie ma asymptoty pionowej
trzeba zbadać limx→0+ √xln(x) i pokazać, że jest = +∞ lub −∞
dopiero z tego wynika istnienie asymptoty pionowej x=0
5 mar 16:33