pomoc
karolineczka: Podstawą prostopadłoscianu jest prostokąt o polu 48 cm2.Jeden z bokow tego prostokata jest 3
razy dłuższy od drugiego boku.Przekatna tego prostopadłoscianu ma 10√2.
Oblicz powierzchnie całkowitą.
5 mar 15:38
dero2005:

D = 10
√2 → z zadania
a = 3b → z zadania
a*b = 48 → z zadania
3b*b = 48
3b
2 = 48
b
2 =
483 = 16
b =
√16 = 4
b = 4
a = 3b = 12
a = 12
d = {a
2+b
2} =
√42+122 =
√160 = 4
√10
h =
√D2−d2 =
√(10√2)2−(4√10)2 =
√40 = 2
√10 cm
h = 2√10
P
c = 2(a*b+a*h+b*h) = ................... cm
2
5 mar 20:03