matematykaszkolna.pl
Funkcja liniowa ! Kamil: Kamil: Czy trójkąt,którego wierzchołkami są punkty A,B,C,jest trójkątem prostokątnym? a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1) b).A=(3,2),B=(−5,−1) i C=(−2,−8) c).A=(5,1),B=(−4,4) i C=(−6,−2) To zadanie jest niżej ale może przeoczyliście. Niech ktoś pomoże. Musze to zrobić aby zaliczyć I sem. Błagam! Tam Na dole koleżanka napisała,że trzeba wyliczyć współ.kierunkowe ale jak ? Mi wyszło źle! Proszę was pomóżcie mi bardzo mi zależy
5 mar 15:32
Miłosz: Pod punkt C
5 mar 15:43
Miłosz: Wykorzystaj wzór (y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)=o i póxniej a1 * a2 = −1
5 mar 15:44
Kamil: Ale nie rozumiem czemu ? A przecież jest wrór na wyliczanie wsp. kierunkowych . Weź proszę zrób mi jeden przykład. W pod. w odp. pisze ,że a i c są prostokątne a mi wyszło,że żaden nie jestemotka
5 mar 15:47
Andzia: żeby sprawdzić dlaczego najlepiej narysuj sobie układ współrzędnych i zaznacz każdy punkt a potem połącz i wyjdzie Ci trójkąt prostokątny to jest odpowiedź C
5 mar 15:57
Kamil: Ale w odpowiedziach jest ża A i C . Zresztą ja musze to obliczyć z funkcji liniowej a nie rysować współrżędneemotka
5 mar 16:00
Basia: 1.sposób twierdzenie odwrotne do tw.Pitagorasa mówi, że jeżeli AB3+BC2 = AC2 lub AB2+AC2 = BC2 lub AC2+BC2 = AB2 to trójkąt jest prostokątny liczysz długości odcinków AB, AC, BC i sprawdzasz czy któraś równość jest spełniona 2. sposób (dla znających wektory) liczysz współrzędne AB, AC, BC i iloczyn skalarny każdej możliwej pary jeżeli,któryś jest równy 0 to wektory są prostopadłe czyli trójkąt jest prostokątny 3. sposób (współczynniki kierunkowe)
 yB−yA 
aAB =

xB−xA 
 yC−yA 
aAC =

xC−xA 
 yC−yB 
aBC =

xC−xB 
podstaw dane i policz jeżeli jeżeli aAB*aAC = −1 ⇒ proste AB i AC są prostopadłe jeżeli aAB*aBC = −1 ⇒ proste AB i BC są prostopadłe jeżeli aBC*aAC = −1 ⇒ proste BC i AC są prostopadłe
5 mar 16:11
Kamil: podstawisz mi pod puknt A i obliczysz. Proszę Cię. Chcę zobaczyć czy ci wyjdzie tak jak mi . bo mi wyszło jak zawsze źle ; /
5 mar 16:27
Kamil: Błagam was
5 mar 16:41
Kamil: mi w pod punkcie A aAb wyszło −1/4 aAc wyszło −1/4 aBc wyszło 4/0 niech ktoś obliczy jako może i pokaże mi jak liczyć . ; ( życie mi uratujacie
5 mar 16:50
Ajtek: Zróbmy to trzecim sposobem: a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
 3−2 1 1 
aAB=

=

=−

−6−(−2) −6+2 4 
 −1−2 3 
aAC=

=

−6−(−2) 4 
 −1−3 −4 
aBC=

=

sprzeczność bo dzielenie przez zero
 −6−(−6) 0 
Coś nie tak jest. Sprawdź, czy dobrze przepisałeś współrzędne.
5 mar 16:55
Basia: a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
 3−2 1 1 
aAB =

=

= −

−6−(−2) −4 4 
 −1−2 −3 3 
aAC =

=

=

−6−(−2) −4 4 
aBC nie istnieje bo to jest prosta x = −6 prostopadła do osi OX żadne dwie proste nie są tu prostopadłe jeżeli w odpowiedziach masz (a) to sprawdź czy dobrze przepisałeś dane (poza tym w odpowiedziach może być błąd) pozostałe licz tak samo (wszystkie współczynniki dadzą się policzyć)
5 mar 16:57
Kamil: ej dziewczyny pomyliłememotka powinno być w pod punkcie A a=(−2,2) b=(−6,2) c=(−6,−1) teraz jak podstawie to wyjdzie inaczej. A jeszcze jedno pyt.żeby to był trójkąt prostokątny to które proste muszę być prostopadłe ? wszystkie? czy tylko dwie ?
5 mar 17:01
Ajtek: Tylko dwie emotka. I nie tylko dziewuszki się udzielały emotka
5 mar 17:05
Kamil: kurcze teraz to już wgl. jak wspól B =(−6,2) to mi w aAb wychodzi 0 . jak wam wychodzi ?
5 mar 17:05
ceaser I: ja obliczyłbym długośc każdego odcinka z wektorów a poźniej z tw. pitagorasa
5 mar 17:06
Kamil: Ajtek sory emotka A możesz mi podstawić tak jak teraz poprawiłem ten pod punkt a ? bo mi wychodzi 0
5 mar 17:06
Kamil: ceaser I ale nam babka kazała z wspólczynników kierunkowychemotka
5 mar 17:07
Ajtek: W tym przypadku równanie prostej zawierającej |AB| to y=2
5 mar 17:08
Kamil: dlaczego 2 ? pokażesz mi ? Mi wyszło 0emotka
5 mar 17:08
Ajtek: No właśnie. Mamy takie coś: y=0x+2 czyli y=2
5 mar 17:09
Kamil: ale ja mam obliczyć wspólczynnik kierunkowy a nie y emotka sory,nie kapuje. Rozwiążesz mi jeszcze raz pod punkt A tak jak wtedy? Proszę emotka
5 mar 17:11
Basia: no i dobrze Ci wyszło, bo wsp.kierunkowy prostej y=2 jest równy 0
5 mar 17:12
Kamil: no to wtedy ten trójkąt będzie prostokątny czy nie ? wgl. jakie dwie proste mam brać pod uwage aby to sprawdzić? obojętnie jakie? czy jakieś wyznaczone ?
5 mar 17:15
Kamil: Ajtek proszę!emotka albo Basiu podstawicie mi ten pod punkt a jeszcze raz. Tak pięknie jak wtedy ?
5 mar 17:19
Basia: popraw to co Ci już napisałam wstawiając odpowiednie dane i tyle
5 mar 17:22
Kamil: Ale ja nie wiem jak to sprawdzić czy jest prostokątny ; ( proszę napisz mi to jeszcze raz emotka
5 mar 17:23
Basia: jeżeli aAB*aAC = −1 to AB⊥AC jeżeli aAB*aBC = −1 to AB⊥BC jeżeli aBC*aAC = −1 to BC⊥AC
5 mar 17:38
Kamil: bo teraz mi wyszło aAB= −0/4 aAC=3/4 aBC= − 3/0 i nie wiem czy dobrze to wszystko mam Błagam was zróbcie mi pod punkt a
Kamil: Basia ale Ajtek powiedział,że tylko dwa mam sparawdzić. które ?
Ajtek: Źle się zrozumieliśmy, dwie proste muszą być prostopadłe, aby Δ był prostokątny, a sprawdzasz wszystkie trzy proste emotka.
5 mar 17:41
Kamil: aha dzięki emotka a sprawdzałeś może to jeszcze raz jak poprawiłem błąd w współrzędnych ? wyszło ci tak jak mi ?
5 mar 17:43
Kamil: jak byście mi pomogli z pod punktem A. To już reszte bym wiedział. Tak to robie te zadanie i robie i mi nie wychodziemotka
5 mar 17:46
Ajtek: Wszystko jest ok. Mamy takie proste: y=2 y=34+b x=−6 Prostopadłe są proste y=2 i x=−6, ponieważ prosta y=2 jest równoległa do osi OX, natomiast x=−6 jest równoległa do osi OY, a jak wiemy osie te przecinają sie pod kątem prostym.
5 mar 17:51
Kamil: Ajtek mam napisać w rozwiązaniu a to co ty ? i to znaczy,że trójkąt jest prostokątny ?
5 mar 17:58
Ajtek: Możesz tak napisać. Tak, Δ jest prostokątny, ponieważ proste zawierające boki |AB| i |BC| są prostopadłe.
5 mar 18:09
Kamil: Dzięki wielkie emotka już mi wszystko wyszło ! Jesteście wielcy
5 mar 18:12