Funkcja liniowa !
Kamil: Kamil: Czy trójkąt,którego wierzchołkami są punkty A,B,C,jest trójkątem prostokątnym?
a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
b).A=(3,2),B=(−5,−1) i C=(−2,−8)
c).A=(5,1),B=(−4,4) i C=(−6,−2)
To zadanie jest niżej ale może przeoczyliście. Niech ktoś pomoże. Musze to zrobić aby zaliczyć
I sem. Błagam! Tam Na dole koleżanka napisała,że trzeba wyliczyć współ.kierunkowe ale jak ? Mi
wyszło źle! Proszę was pomóżcie mi bardzo mi zależy
5 mar 15:32
Miłosz: Pod punkt C
5 mar 15:43
Miłosz: Wykorzystaj wzór (y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)=o i póxniej a1 * a2 = −1
5 mar 15:44
Kamil: Ale nie rozumiem czemu ? A przecież jest wrór na wyliczanie wsp. kierunkowych .
Weź proszę zrób mi jeden przykład.
W pod. w odp. pisze ,że a i c są prostokątne a mi wyszło,że żaden nie jest
5 mar 15:47
Andzia: żeby sprawdzić dlaczego najlepiej narysuj sobie układ współrzędnych i zaznacz każdy punkt a
potem połącz i wyjdzie Ci trójkąt prostokątny to jest odpowiedź C
5 mar 15:57
Kamil: Ale w odpowiedziach jest ża A i C .
Zresztą ja musze to obliczyć z funkcji liniowej a nie rysować współrżędne
5 mar 16:00
Basia:
1.sposób
twierdzenie odwrotne do tw.Pitagorasa mówi, że jeżeli
AB
3+BC
2 = AC
2
lub
AB
2+AC
2 = BC
2
lub
AC
2+BC
2 = AB
2
to trójkąt jest prostokątny
liczysz długości odcinków AB, AC, BC i sprawdzasz czy któraś równość jest spełniona
2. sposób (dla znających wektory)
liczysz współrzędne AB
→, AC
→, BC
→
i iloczyn skalarny każdej możliwej pary
jeżeli,któryś jest równy 0 to wektory są prostopadłe czyli trójkąt jest prostokątny
3. sposób (współczynniki kierunkowe)
podstaw dane i policz
jeżeli
jeżeli a
AB*a
AC = −1 ⇒ proste AB i AC są prostopadłe
jeżeli a
AB*a
BC = −1 ⇒ proste AB i BC są prostopadłe
jeżeli a
BC*a
AC = −1 ⇒ proste BC i AC są prostopadłe
5 mar 16:11
Kamil: podstawisz mi pod puknt A i obliczysz. Proszę Cię.
Chcę zobaczyć czy ci wyjdzie tak jak mi .
bo mi wyszło jak zawsze źle ; /
5 mar 16:27
Kamil: Błagam was
5 mar 16:41
Kamil: mi w pod punkcie A
aAb wyszło −1/4
aAc wyszło −1/4
aBc wyszło 4/0
niech ktoś obliczy jako może i pokaże mi jak liczyć . ; (
życie mi uratujacie
5 mar 16:50
Ajtek: Zróbmy to trzecim sposobem:
a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
| | 3−2 | | 1 | | 1 | |
aAB= |
| = |
| =− |
|
|
| | −6−(−2) | | −6+2 | | 4 | |
| | −1−3 | | −4 | |
aBC= |
| = |
| sprzeczność bo dzielenie przez zero
|
| | −6−(−6) | | 0 | |
Coś nie tak jest. Sprawdź, czy dobrze przepisałeś współrzędne.
5 mar 16:55
Basia:
a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
| | 3−2 | | 1 | | 1 | |
aAB = |
| = |
| = − |
| |
| | −6−(−2) | | −4 | | 4 | |
| | −1−2 | | −3 | | 3 | |
aAC = |
| = |
| = |
| |
| | −6−(−2) | | −4 | | 4 | |
a
BC nie istnieje bo to jest prosta x = −6 prostopadła do osi OX
żadne dwie proste nie są tu prostopadłe
jeżeli w odpowiedziach masz (a) to sprawdź czy dobrze przepisałeś dane
(poza tym w odpowiedziach może być błąd)
pozostałe licz tak samo (wszystkie współczynniki dadzą się policzyć)
5 mar 16:57
Kamil: ej dziewczyny pomyliłem

powinno być w pod punkcie A
a=(−2,2) b=(−6,2) c=(−6,−1)
teraz jak podstawie to wyjdzie inaczej.
A jeszcze jedno pyt.żeby to był trójkąt prostokątny to które proste muszę być prostopadłe ?
wszystkie? czy tylko dwie ?
5 mar 17:01
Ajtek: Tylko dwie

. I nie tylko dziewuszki się udzielały
5 mar 17:05
Kamil: kurcze teraz to już wgl. jak wspól B =(−6,2)
to mi w aAb wychodzi 0 .
jak wam wychodzi

?
5 mar 17:05
ceaser I: ja obliczyłbym długośc każdego odcinka z wektorów a poźniej z tw. pitagorasa
5 mar 17:06
Kamil: Ajtek sory

A możesz mi podstawić tak jak teraz poprawiłem ten pod punkt a ?
bo mi wychodzi 0
5 mar 17:06
Kamil: ceaser I ale nam babka kazała z wspólczynników kierunkowych
5 mar 17:07
Ajtek: W tym przypadku równanie prostej zawierającej |AB| to y=2
5 mar 17:08
Kamil: dlaczego 2 ?
pokażesz mi ?
Mi wyszło 0
5 mar 17:08
Ajtek: No właśnie. Mamy takie coś:
y=0x+2 czyli y=2
5 mar 17:09
Kamil: ale ja mam obliczyć wspólczynnik kierunkowy a nie y

sory,nie kapuje.
Rozwiążesz mi jeszcze raz pod punkt A tak jak wtedy?
Proszę
5 mar 17:11
Basia:
no i dobrze Ci wyszło, bo wsp.kierunkowy prostej y=2 jest równy 0
5 mar 17:12
Kamil: no to wtedy ten trójkąt będzie prostokątny czy nie ?
wgl. jakie dwie proste mam brać pod uwage aby to sprawdzić?
obojętnie jakie? czy jakieś wyznaczone ?
5 mar 17:15
Kamil: Ajtek proszę!

albo Basiu

podstawicie mi ten pod punkt a jeszcze raz. Tak pięknie jak wtedy ?
5 mar 17:19
Basia:
popraw to co Ci już napisałam wstawiając odpowiednie dane i tyle
5 mar 17:22
Kamil: Ale ja nie wiem jak to sprawdzić czy jest prostokątny ; (
proszę napisz mi to jeszcze raz
5 mar 17:23
Basia:
jeżeli aAB*aAC = −1 to AB⊥AC
jeżeli aAB*aBC = −1 to AB⊥BC
jeżeli aBC*aAC = −1 to BC⊥AC
5 mar 17:38
Kamil: bo teraz mi wyszło
aAB= −0/4
aAC=3/4
aBC= − 3/0
i nie wiem czy dobrze to wszystko mam

Błagam was zróbcie mi pod punkt a
5 mar 17:38
Kamil: Basia ale Ajtek powiedział,że tylko dwa mam sparawdzić. które ?
5 mar 17:38
Ajtek: Źle się zrozumieliśmy, dwie proste muszą być prostopadłe, aby Δ był prostokątny, a sprawdzasz
wszystkie trzy proste

.
5 mar 17:41
Kamil: aha dzięki

a sprawdzałeś może to jeszcze raz jak poprawiłem błąd w współrzędnych ?
wyszło ci tak jak mi ?
5 mar 17:43
Kamil: jak byście mi pomogli z pod punktem A. To już reszte bym wiedział. Tak to robie te zadanie i
robie i mi nie wychodzi
5 mar 17:46
Ajtek: Wszystko jest ok.
Mamy takie proste:
y=2
y=34+b
x=−6
Prostopadłe są proste y=2 i x=−6, ponieważ prosta y=2 jest równoległa do osi OX, natomiast x=−6
jest równoległa do osi OY, a jak wiemy osie te przecinają sie pod kątem prostym.
5 mar 17:51
Kamil: Ajtek mam napisać w rozwiązaniu a to co ty ?
i to znaczy,że trójkąt jest prostokątny ?
5 mar 17:58
Ajtek: Możesz tak napisać.
Tak, Δ jest prostokątny, ponieważ proste zawierające boki |AB| i |BC| są prostopadłe.
5 mar 18:09
Kamil: Dzięki wielkie

już mi wszystko wyszło !
Jesteście wielcy
5 mar 18:12