Funkcja Liniowa
Ania: : Czy trójkąt,którego wierzchołkami są punkty A,B,C,jest trójkątem prostokątnym?
a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
b).A=(3,2),B=(−5,−1) i C=(−2,−8)
c).A=(5,1),B=(−4,4) i C=(−6,−2)
Wiem,że trzeba wyliczyć współczynniki kierunkowe a potem sprawdzić prostopadłość, mógł by mi
ktoś pokazać jak to zrobić?
5 mar 14:45
Kamil: Czy trójkąt,którego wierzchołkami są punkty A,B,C,jest trójkątem prostokątnym?
a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
b).A=(3,2),B=(−5,−1) i C=(−2,−8)
c).A=(5,1),B=(−4,4) i C=(−6,−2)
To zadanie jest niżej ale może przeoczyliście. Niech ktoś pomoże. Musze to zrobić aby zaliczyć
I sem.
Błagam!
Tam Na dole koleżanka napisała,że trzeba wyliczyć współ.kierunkowe ale jak ?
Mi wyszło źle!
Proszę was pomóżcie mi bardzo mi zależy
5 mar 15:31
Ajtek: Są dwa sposoby:
albo współczynniki kierunkowe prostych zawierających odcinki |AB|, |AC|, |BC|,
albo wyliczyć długości tych odcinków i do tw. Pitagoradsa podstawić.
5 mar 15:36
Ania: No ja wiem chciałam tym pierwszym sposobem, ale mi nie wychodzi nic sensownego

Możesz mnie jakoś nakierować.
Będę wdzięczna
5 mar 15:39
Ajtek: Wykorzystaj wzór (y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)=0 i później warunek prostopadłości prostych
a1*a2=−1
5 mar 15:53
Ania: Ale do wszystkich podpunktów ?
Załamię się

z czego ja mam obliczyć X a z czego Y ?
Wogóle nie rozumiem tego wzoru
5 mar 15:56
Ania: Proszę zróbcie mi pod punkt A,abym miała wzór jak to robić.
I już wam dam spokój
5 mar 16:04
waginator3000: zdejmuj gacie
12 lut 16:45