Ciąg
M: | | 4n−3 | |
Ciąg (an) określony jest wzorem an = |
| , dla n ≥ 1. |
| | 1−2n | |
Oblicz ile wyrazów ciągu (an) różni się od liczby −2 o więcej niż 0,1.
Jak rozwiązać to zadanie

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Lido: podstawiasz za n odpowiednio liczby większe lub równe 1 , czyli 1,2,3,4,...
∞ i sprawdzasz do
kótrego momentu wynik jest różny od −2 o więcej niż 0,1.
Przykładowo
| | 4*1−3 | | 1 | |
a1= |
| = |
| − spełnia warunek |
| | 1−2*1 | | 2 | |
| | 4*2−3 | | 5 | | 2 | |
a2= |
| = |
| =−1 |
| − spełnia warunek |
| | 1−2*2 | | −3 | | 3 | |
.
.
.
itd. aż nie będzie spełniać.
−2+0,1 = −1,9
−2−0,1= −2,1
Jak będzie a
n większe niż −1,9 to spełnia warunek
Jak będzie a
n mniejsze niż −2,1 to spełnia warunek