Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe S, a ściana boczna
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz długość krawędzi podstawy tego
ostrosłupa.
witam, mam pytanie, czy dobrze zaznaczyłem kąt α?
| a2√3 | ah | |||
S = | + 3 * | |||
| 4 | 2 |
| a√3 | |||||||||||||||
cosα = | ⇒ h = | |||||||||||||||
| h | 6cosα |
Dane: S, α
Szukane: a
S = Pp + Pb
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 3 | ||
Pb = | ah | |
| 2 |
| a2√3 | 3 | |||
S = | + | ah | ||
| 4 | 2 |
| 1 | a√3 | a√3 | ||||
d = | * | = | (to jest ten różowy odcinek) | |||
| 3 | 2 | 6 |
| d | ||
cosα = | ||
| h |
| d | ||
h = | ||
| cosα |
| a√3 | |||||||||
h = | = | |||||||||
| cosα | 6cosα |
| a2√3 | 3 | a√3 | ||||
S = | + | a | ||||
| 4 | 2 | 6cosα |
| a2√3 | a2√3 | |||
S = | + | /*4cosα | ||
| 4 | 4cosα |
| 4Scosα | ||
a2 = | ||
| √3(cosα + 1) |
| Scosα | ||
a = 2√ | ||
| √3(cosα + 1) |