Prawdopodobieństwo
Ernest: 20 drużyn rozdziela się losowo na 2 grupy po 10 drużyn.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że 2 ustalone drużyny znajdą się w różnych grupach.
Proszę o rozwiązanie krok po kroku, gdyż w ogóle nie wiem jak się z tym uporać. Dziękuję
5 mar 13:08
Ernest:
5 mar 13:52
Eta:
Z treści wynika ,że wybieramy po 10 drużyn z 20 drużyn
A −−− 2 ustalone drużyny ( X, Y ) lub (Y, X) znajdą się w różnych grupach
czyli jak masz drużynę X to dobieramy do niej drugą, ale nie Y
czyli tę drugą wybieramy jako 9 z 18
i odwrotnie dla Y
| | | | 18! | |
zatem: |A|= 2* | = 2* |
|
|
| | | 9!*9! | |
| | |A| | |
P(A) = |
| = .......... podstaw , poskracaj i to wszystko
|
| | |Ω| | |
5 mar 18:20