Trygonometria
TINA: | | 2 | |
Wiadomo, że dla pewnego kąta ostrego α prawdziwy jest warunek sin α * cos α = |
| . Zatem |
| | 3 | |
wyrażenie W=(sin α − cos α)
2 ma wartość?
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
5 mar 12:27
ICSP: Już robię
5 mar 12:28
ICSP: | | 1 | |
Poprawd zadanie sinαcosα jest funkcja która przyjmuje maksymalną wartosc |
| |
| | 2 | |
5 mar 12:29
TINA: | | 1 | |
przepraszam tam jest sinαcosα= |
| Dziękuje za zwrócenie uwagi  |
| | 3 | |
5 mar 12:37
ICSP: (sinα − cosα)
2 =
sin2α − 2sinαcosα +
cos2α = 1 − 2sinαcosα . Teraz podstawiam
| | 1 | | 2 | | 1 | |
1 − 2sinαcosα = 1 − 2 * |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 mar 12:39
TINA: | | 1 | |
jeszcze inaczej pomyliło mi się znów masz racje sinαcosα = |
| Ale się zakręciłam  |
| | 2 | |
5 mar 12:39
ICSP: Na czerwono masz jedynkę trygonometryczną.
5 mar 12:39
ICSP: 0
5 mar 12:39
TINA: | | 1 | | 1 | |
czyli teraz tak samo mam sobie zrobic tylko podstawic za te |
| |
| ? tak |
| | 3 | | 2 | |
5 mar 12:40
ICSP: Tak.
5 mar 12:41
TINA: Okej Dzięki wielkie
5 mar 12:42
TINA: Wyszło O
5 mar 13:01
ICSP: nie O tylko 0
5 mar 13:06