zdarzenia niezależne
mary: zdarzenia niezależne
zdarzenia A i B są niezależne, sprawdź czy
a) A B' są niezależne
b) A' B' są niezależne
c) A' B mogą być zależne
d) A' B' mogą być zależne
5 mar 12:24
mary: pomoże ktoś?
5 mar 12:44
mary: ?
5 mar 14:01
mary: proszę o pomoc. nie potrafię tego zrobić
5 mar 14:52
mary: błagam
5 mar 15:16
mary: proszę o pomoc!
5 mar 15:26
mary: błagam
5 mar 16:08
Basia:
zdarzenie są niezależne ⇔ P(A∩B) = P(A)*P(B)
ad.b,d
P(A'∩B') = P[(A∪B)'] = 1−P(A∪ B) = 1− [P(A)+P(B)−P(A∩B)] =
1−P(A)−P(B)+P(A∩B) = 1−P(A)−P(B)+P(A)*P(B) =
[1−P(A)] − P(B)[1−P(A)] =
[ 1−P(A) ]*[ 1−P(B) ] = P(A')*P(B')
zostało więc udowodnione, że:
jeżeli A,B niezależne ⇒ A',B' niezależne (czyli nie mogą być zależne)
ad.a
(A∩B')∪(A∩B) = A
stąd
P[(A∩B')∪(A∩B)] = P(A)
P(A∩B')+P(A∩B)−P[(A∩B')∩(A∩B)] = P(A)
P(A∩B')+P(A)*P(B)−P[∅] = P(A)
P(A∩B')+P(A)*P(B)−0 = P(A)
P(A∩B') = P(A) − P(A)*P(B) = P(A)*[1−P(B)] = P(A)*P(B')
zatem A i B' są niezależne
(c) tak samo jak (a)
5 mar 16:26