Zadanie
Godzio: Ostatnia rzecz, jak policzyć granicę za pomocą całki oznaczonej, na necie nie ma zbyt dużo
informacji na ten temat

Wyczytałem takie coś:
| | 1 | | k | |
limn→∞( |
| ∑nk=1f( |
| ) = ∫10f(x)dx |
| | n | | n | |
I teraz przykład:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞( |
| + |
| + ... + |
| ) = |
| | 2n + 1 | | 2n + 2 | | 2n + n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| ( |
| + |
| + ... + |
| ) = |
| | n | | | | | | | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
limn→∞( |
| ∑nk=1 |
| ) = ∫10 |
| dx = ... = ln |
| |
| | n | | | | 2 + x | | 2 | |
Dobrze to rozumuje ? Jeśli tak to prosiłbym o ciut trudniejszy przykład
5 mar 12:19
Godzio:
Odświeżam
5 mar 12:31
ICSP: Godziu chwilowo nie ma na forum chyba zbyt dobrych osób z całeczek oprócz ciebie i może kilku
wyjątków

Ja bym tak po południu na twoim miejscu spróbował
5 mar 12:34
Godzio:
Tylko że o 14 muszę wychodzić z domu na ten egzamin, także może ktoś się trafi
5 mar 12:35
tysia : a cos takiego
lim n→∞=√1+√2+...+√nn√n=
5 mar 12:41
Godzio:
Jeśli ja to dobrze rozumiem to tak:
| | 1 | | √k | |
limn→∞ |
| ∑nk=1( |
| ) = ∫10√x |
| | n | | √n | |
5 mar 12:43
tysia : tak i liczysz całke z √x i podstawiasz i wychodzi 23
5 mar 12:51
Godzio:
Dobra, dzięki
5 mar 12:52
tysia :
5 mar 12:53