Chemia - aldehydy i ketony
Joasia: Mam takie zadanie z chemii na sprawdzian:
Ułożyć równania reakcji, za pomocą których można dokonać następujących przemian:
a) metanol −> metanal
b) etanol −> etanal
c) propanol −> propanal
Oraz kolejne zadanie:
Ułożyć równania kolejnych reakcji, które należy przeprowadzić, aby otrzymać:
a) aldehyd mrówkowy, mając do dyspozycji metan i dowolne odczynniki nieorganiczne
b) kwas octowy, mając do dyspozycji bromek etylu i dowolne odczynniki nieorganiczne
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Kompletnie nie rozumiem tego tematu
5 mar 12:03
Joasia: pomocy
5 mar 14:05
Mateusz: Przeczytać rozdział w podręczniku o otrzymywaniu aldechydów i kwasów karboksylowych.Wbew
pozormo nie jest to takie trudne bromek etylu ma wzór C2H5Br czyli bromoetan
5 mar 16:17
Joasia: Mógłbyś pomóc?
5 mar 17:28
Mateusz: a) jak wiesz albo i nie aldechydy otrzymujemy w reakcji utleniania alkoholi I−rzędowych wiec
piszesz reakcje utleniania metanolu tlenkiem miedzi(CuO) w tej reakcji powstaje metanal woda i
miedz drugi sposob otrzymywania metanalu to odwodornienie metanolu prowadzące do metanalu i
czasteczki wodoru reakcje juz sobie napiszesz
b) tak samo jak w a) z tymze do otrzymania etanalu wykorzystaj etanol równiez alkohol I−rzędowy
metodą utleniania tlenkiem miedzi.
c) tak samo jak w a i b utlenianie propanolu tlenkiem miedzi
zad 2) żeby otrzymac aldechyd mrówkowy(metanal) wychodząc od metanu trzeba przeprowadzic taki
ciąg przemian
CH4+Cl2−−−−−>CH3Cl−−−−−−>CH3OH−−−−−−>HCHO
reakcje sobie napiszesz
chcąc otrzymac kwas octowy
C2H5Br−−−−−>C2H5OH−−−−−>CH3CHO−−−−−>CH3COOH−kwas octowy
5 mar 20:46
Joasia: A mógłbyś rozpisać mi dla aldehydu mrówkowego bo kwas octowy zrobiłam

ale nie mam pomysłu na
a)
6 mar 11:25
Mateusz: No to są podstawy z pierwszych zajęc chemii organicznej ale dobra nie kazdy musi byc
chemikiem

CH
4+Cl
2−−−−−>CH
3Cl+HCl
CH
3Cl+ KOH−−−−−>CH
3OH+ KCl
CH
3OH+CuO−−−−> HCHO + Cu↓+ H
2O
ewentualnie sobie reakcje uzgodnij czyli jak jest potrzeba to uzupełnij współczynnikami
stechiometrycznymi bo ja nie mam juz na to czasu.
6 mar 18:41