matematykaszkolna.pl
Chemia - aldehydy i ketony Joasia: Mam takie zadanie z chemii na sprawdzian: Ułożyć równania reakcji, za pomocą których można dokonać następujących przemian: a) metanol −> metanal b) etanol −> etanal c) propanol −> propanal Oraz kolejne zadanie: Ułożyć równania kolejnych reakcji, które należy przeprowadzić, aby otrzymać: a) aldehyd mrówkowy, mając do dyspozycji metan i dowolne odczynniki nieorganiczne b) kwas octowy, mając do dyspozycji bromek etylu i dowolne odczynniki nieorganiczne Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Kompletnie nie rozumiem tego tematuemotka
5 mar 12:03
Joasia: pomocy
5 mar 14:05
Mateusz: Przeczytać rozdział w podręczniku o otrzymywaniu aldechydów i kwasów karboksylowych.Wbew pozormo nie jest to takie trudne bromek etylu ma wzór C2H5Br czyli bromoetan
5 mar 16:17
Joasia: Mógłbyś pomóc?emotka
5 mar 17:28
Mateusz: a) jak wiesz albo i nie aldechydy otrzymujemy w reakcji utleniania alkoholi I−rzędowych wiec piszesz reakcje utleniania metanolu tlenkiem miedzi(CuO) w tej reakcji powstaje metanal woda i miedz drugi sposob otrzymywania metanalu to odwodornienie metanolu prowadzące do metanalu i czasteczki wodoru reakcje juz sobie napiszesz b) tak samo jak w a) z tymze do otrzymania etanalu wykorzystaj etanol równiez alkohol I−rzędowy metodą utleniania tlenkiem miedzi. c) tak samo jak w a i b utlenianie propanolu tlenkiem miedzi zad 2) żeby otrzymac aldechyd mrówkowy(metanal) wychodząc od metanu trzeba przeprowadzic taki ciąg przemian CH4+Cl2−−−−−>CH3Cl−−−−−−>CH3OH−−−−−−>HCHO reakcje sobie napiszesz chcąc otrzymac kwas octowy C2H5Br−−−−−>C2H5OH−−−−−>CH3CHO−−−−−>CH3COOH−kwas octowy
5 mar 20:46
Joasia: A mógłbyś rozpisać mi dla aldehydu mrówkowego bo kwas octowy zrobiłam emotka ale nie mam pomysłu na a)
6 mar 11:25
Mateusz: No to są podstawy z pierwszych zajęc chemii organicznej ale dobra nie kazdy musi byc chemikiememotka CH4+Cl2−−−−−>CH3Cl+HCl CH3Cl+ KOH−−−−−>CH3OH+ KCl CH3OH+CuO−−−−> HCHO + Cu↓+ H2O ewentualnie sobie reakcje uzgodnij czyli jak jest potrzeba to uzupełnij współczynnikami stechiometrycznymi bo ja nie mam juz na to czasu.emotka
6 mar 18:41