objetosc
Jagna: Podstawą graniastoslupa prostego jest romb. Krotsza przekatna rombu tworzy z krawedzią podstawy
kąt 60 stp. i ma dlugosc 4√3. Dluzsza przekatana graniastoslupa tworzy z dluzsza przekatna
rombu kąt 60 stp. Oblicz objetosc graniastoslupa..nie mam pojecia jak sie do tego zabrac:(obje
5 mar 11:27
ICSP: 1. Liczysz bok
2. Liczysz pole
3. Liczysz dłuższą przekątną rombu
4. Liczysz wysokość z funkcji trygonometrycznych
5. Liczysz V
6. Dajesz bukiet.
5 mar 11:34
Jagna: Hehe bukiet to mi pasuje ale nie tamte punkty
5 mar 11:35
ICSP: To rób po kolei
5 mar 11:37
ICSP: Zaczniemy od 1.
5 mar 11:38
Jagna: noo too ok...a moze od rysuneczka zaczniemy
5 mar 11:42
ICSP: No to rysuj romb

5 mar 11:42
Jagna: juz rysuje
5 mar 11:45
Jagna: narysowany
5 mar 11:46
Jagna: teraz jak ten kat zaznaczyc hehe chwila..
5 mar 11:47
ICSP: Jak ja go nie widze. Chyba sam narysuje.
5 mar 11:49
Jagna: malenki bo ja kurcze nie potrafie go tu rysowac hehe ,...ja narysowalam i zaznaczylam ale nie
wiem czy ok
5 mar 11:51
ICSP:

No i piętnie wyszedł.
Kąt zaznaczony na rysunku ma 60
o. Teraz rozważmy trójkąt ABD. Jast on równoramienny(ma dwa
boki długości a jak nie widzisz to odwróć monitor. Skoro jest równoramienny to kąty przy
podstawie mają takie same miary. (60
o i 60
o ). Ile może mieć trzeci kąt?
5 mar 11:52
laleczka: oo ok zrobilam
5 mar 11:55
laleczka: kat trzeci ma 30 stp?
5 mar 11:58
ICSP: suma miar katów w trójkącie
5 mar 11:58
laleczka: 180
5 mar 12:01
laleczka: czyli 60 trzeci ma
5 mar 12:01
ICSP: 60 + 60 + trzecią kat = 180 . trzeci kat = ?
5 mar 12:01
ICSP: tak 60. Jeżeli trójka ma wszystkie katy równej długości to wtedy jest on trójkątem
równobocznym
Zauważ że połowa drugiej przekątnej jest równa wysokości trójkąta równobocznego ten zielony
przerywany odcinek. Skoro tak to cała dłuższa przekątna podstawy będzie równa 2 wysokościom.
Wzór na wysokość

Obliczenie dłuższej przekątnej to już twoja robota.
5 mar 12:03
laleczka: h= a√3 przez 2?
5 mar 12:05
ICSP: tak. Mogę ci zaproponować od razu przemnożenie przez dwa aby otrzymać dłuższą przekątną.
d2 = d1√3
d1= a
5 mar 12:07
Maciek: Ja cie bardzo pzrepraszam, ale mozesz mi to jakos zrobic sam.a ja to przebalizuje, bo kurcze
mam tyle zadan do zrobienia a musze ten spr zaliczyc..matura za 2 miesiace:(
5 mar 12:11
ICSP: ja też mam maturkę za dwa miesiace

d
1 = 4
√3
d
2 = 12
| | d1*d2 | | 12 * 4√3 | |
Pp = |
| = |
| = 24√3 |
| | 2 | | 2 | |
V = P
P * H = 12
√3 * 24
√3 = 864.
5 mar 12:15
Maciek: i tak potrafisz:(
5 mar 12:17
Jagna: malenki a pomzoesz mi inne:(
5 mar 12:19
Jagna: Przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownoramiennym o podstwie dlugosci 12. Wysokosc stozka
jest rowna 8. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stozka... Wiem ze wzor na Pb to: Pb= πrl.
5 mar 12:19
ICSP: . Brakuje ci tylko l. Promień długości to 6. Wystarczy z twierdzenia Pitagorasa wyliczyć to r(
ja wiem że istnije tójka pitagorejski i dlatego mogę od razu powiedzieć ze l = 10).
r = 6
l = 10
Pb = 60π
5 mar 12:25
Jagna: wyszlo
5 mar 12:27
Jagna: Dany jest graniastoslup prawidlowy trojkatny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawedziach
bocznych AD, BE i CF. Oblicz pole trojkata ABF wiedzac, ze /AB/= 1o i /CF/= 11. Narysuj ten
graniastoslup i zaznacz na nim trojkat ABF.
5 mar 12:28