matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
kapustka:
x
x
11−x
−
=
x
2
−1
x−1
x+1
5 mar 11:21
kachamacha:
założenia x≠1 i x≠−1
x
x(x+1)
11−x
−
=
x
2
−1
x
2
−1
x+1
x−x
2
−x
11−x
=
x
2
−1
x+1
−x
2
11−x
=
x
2
−1
x+1
−x
3
−x
2
=11x
2
−x
3
−11+x 12x
2
+x−11=0 liczysz Δ, ewentualne miejsca zerowe i sprawdzasz z założeniami
5 mar 11:27