ciagi :(
Ola: Mam prozbe ktos spr. mi to zadanie?
,,,18,19
a4 = 18
a6=19
a1=?
r=?
a1*r=18
a1+5r=19
i teraz jak obliczyc r ?
5 mar 10:43
Antoszkie: masz do tego jakies polecenie?.. bo chyba namieszałaś.. jaki to ciąg? geometryczny czy arytm?
5 mar 10:45
Ola: arytmetyczny a polecenie jest takie
uzupelnij tak aby otrzymac kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego?
−, −, −,18, −, 19
5 mar 10:47
Miłosz: r= 1/2
5 mar 10:52
Antoszkie: a1 +3r=a4
a1+5r=a6
a1+3r= 18
a1+5r=19
widzisz ze różnica między a6 i a4 jest 2r
więc 2r=19−18
2r=1
r=0,5
z tego wynika, że
a1=18−3*0,5
5 mar 10:52
Ola: aha ok dzikie mam jeszcze takie zadanko i nie wiem jak sie za nie zabrac
dla jakich wartosci x podane liczby sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego? podaj ruznice
ciagu.
a) −x, 3x+1, −6−x
b) x+3,x
2, 4x
c) x
2−1,(x+1)
2, 4x
2+1
5 mar 10:58
5 mar 10:59
Ola: no to np. zrobilam tak
−x, 3x+1, −6−x
3x+1 = −x−6−x
−−−−−−−−−−− /*2
2
i co dalej..?
5 mar 11:05
ICSP: Przemnażasz przez dwa czyli:
6x + 2 = −2x − 6
5 mar 11:08
Ola: czyli..
2−6+6x+2x
−4=−2r
r=− 2
5 mar 11:13
Ola: a mogl bys pomoc mi z tym
c) x
2−1, (x+1)
2,4x
2+1 jakos mi niewychodzi
5 mar 11:15
ICSP: to podpunkt a?
5 mar 11:16
ICSP: czekaj ty r liczyłaś ja myślałem ze x. r wychodzi −3
5 mar 11:16
Ola: ale jak −3 nierozumiem
5 mar 11:18
ICSP: Z czym masz problem w tym przykładzie?
5 mar 11:18
ICSP: a ile ci x wyszedł?
5 mar 11:19
Ola: nie liczylam x tylko r=−2 a ty mowisz ze −3 wiec juz nie wiem jak to ma byc?
5 mar 11:21
Ola: w tym c) tez nie wiem jak liczyc r ?
5 mar 11:21
ICSP: najpierw liczysz x. Dzięki temu ustalisz jakie są wartości tych wyrazów.
5 mar 11:21
ICSP: Na chwilę zapomnij o tym r i policz we wszystkich x.
5 mar 11:22
Ola: 6x+2+2x−6
x= 3 ?
5 mar 11:24
Ola: sory 6x+2= 2x−6
x= 3
5 mar 11:26
ICSP: strzelaj dalej.
5 mar 11:27
Ola: nie wiem juz sie pogubilam
5 mar 11:28
ICSP: 6x + 2 = −2x − 6 ⇔ 8x = −8 ⇔ x = −1
Twój ciąg:
−x, 3x + 1, − 6 − x. Podstawiając za x −1
1, −2 , −5. Teraz możesz już sobie wyliczyć to r.
5 mar 11:31
Ola: r=−3 juz rozumiem
a jeszcze pomogl bys mi w tym przykladznie c ?
5 mar 11:33
ICSP: | | x2 − 1 + 4x2 + 1 | | 5x2 | |
(x+1)2 = |
| ⇔ x2 + 2x + 1 = |
| ⇔ 2x2 + 4x + 2 = 5x2⇔ |
| | 2 | | 2 | |
⇔ −3x
2 + 4x + 2 = 0 Nie podoba mi się ten trójminan kwadratowy.
5 mar 11:37
Ola: o masakra juz nic z tego nierozumiem
5 mar 11:40
ICSP: czego. Po lewej masz wzór skrócnego mnożenia. W liczniku redukcja wyrazów podobnych. Na koncu
przemnożenia przez 2. I jescze przeniesienie na drugą stronę.
5 mar 11:41
Ola: a r ?
5 mar 11:46
ICSP: jak już mówiłem r dopiero na koncu. Trzeba wylicz x z tego trójmianu kwadratowego. Na pewno nie
wyjdzie on przyjemny.
5 mar 11:47
Ola: nie wiem
5 mar 11:51
5 mar 11:54
Ola: to to wiem hehe jak liczyc tylko strasznie to wszystko z komplikowane ale juz powoli rozumiem
cos niecos
5 mar 11:57
ICSP: teraz już tylko wyliczysz te pierwiastki( będą paskudne ale tak też sie zdarza). Później
wyliczysz wyrazy i odjąć.
5 mar 11:58
Ola: ok mam jescze takie cos
oblicz róznice ciagu arytmetycznego i okres monotonicznosc
a) an = (3− pi)n=6
b) an= [1−0,(9)]n
a i w tamtym zadaniu delta wyszla mi −56 dobrze ?
5 mar 12:06
ICSP: napewno nie wychodzi ujemna.
5 mar 12:10
Ola: no to 6 bo liczylam 2 razy ?
5 mar 12:12
Ola: x1= −5 a x2= 1
5 mar 12:15
ICSP: nie 6.
5 mar 12:15
Ola: delta= 42 − 4*(−9)*2
5 mar 12:17
ICSP: skąd tam ci sie 9 wzięło.
5 mar 12:20
Ola: −3x2 ?
5 mar 12:20
ICSP: no to to jest −3 a nie −9.
5 mar 12:23
Ola: delta= 14 ? teraz dobrze
5 mar 12:26
Ola: x1= −9 a x2=5
i co teraz?
5 mar 12:32
ICSP: zasmucę ciebie.
Δ = 40 a to nie jest dobrze.
5 mar 12:33
Ola: prosze pomoz mi z tym ja juz sie totalnie pogubilam
5 mar 12:37
5 mar 13:12