funkcja liniowa
pomocy:(: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = u {√ x − 5 }u{15 − 2x}
5 mar 09:27
pomocy:(: | | √ x − 5 | |
f(x) = |
| poprawka  |
| | 15 − 2x | |
5 mar 09:29
pomocy:(: i jeszcze jak ktoś by mogł mi wytłumaczyć jak w tych zadaniach sprawnie liczyć dziedzinę.
5 mar 09:30
5 mar 09:39
pomocy:(: Dziedzina to 10

5 mar 09:39
tulipan: D: 15−2x≠0
15≠2x /:2
x≠152
x≠7,5
D=R\{7,5}
5 mar 09:59
tulipan: więc tak jeśli w mianowniku nie ma pierwiastka to poprostu dajesz znak ≠(nie jest równy 0)
jeśli jednak jest pierwiastek w mianowniku dajesz f>0
5 mar 10:06