matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Ja:
Wielomiany w(x)= (x
2
−a)
2
i v(x)= x
2
(x
2
+2) + 1 są równe. Wyznacz współczynnik a.
5 mar 08:14
kachamacha:
w(x)=x
4
−2ax
2
+a
2
v(x)=x
4
+2x
2
+1 w(x)=v(x) ⇔ −2a=2 i a
2
=1 czyli a=−1
5 mar 08:28