funkcja kwadratowa
abonament: Trzy ścieżki w ogrodzie tworzą trójkąt prostokątny o obwodzie 120m. Dwie osoby wychodzą
równocześnie z punktu, który jest wierzchołkiem kąta prostego. Każda z nich idzie po ścieżce
będącą inną przyprostokątną i spotykają się w środku przyprostokątnej. Jakiej długości są
ścieżki , jeżeli jedna osoba pokonuje 13m w tym samym czasie co druga 11m
5 mar 00:15
Basia:
a,b − przyprostokątne
c − przeciwprostokątna
11s
1 = 13s
2
| | 2a+c | | 2b+c | |
11* |
| = 13* |
| /*2 |
| | 2 | | 2 | |
11(2a+c) = 13(2b+c)
22a+11c = 26b+13c
22a−26b = 2c /:2
c=11a−13b
c2=a2+b2
a+b+c = 120
rozwiąż ten układ równań
5 mar 05:12