Logarytmy
Walduś: Punkt A = (2,−1) należy do wykresu funkcji f(x)=log2(x+k)+m. Dziedziną funkcji f jest
przedział (−2;+∞).
Wyznacz k i m.
log2(2+k)+m=−1 <−−− z tego to powinienem liczyć czy to za mało ?
3 mar 23:54
Jack:
jak się sprawdza dziedzinę logarytmu? Jakie warunki sprawdzamy?
4 mar 00:02
Walduś: warunek k > −2
4 mar 00:03
Walduś: chyba

nie wiem co z tym m z przodu
4 mar 00:03
;): Df=(−2,∞) x+k>0⇒k=2 x+2>0 x>−2
−1=log24+m
m=−3
4 mar 00:04
Mila: m=log2 2m
4 mar 00:05
Jack:
generalnie jak masz log x , to argument musi być x>0 czyli x∊(0,∞). U Ciebie ma być x∊(−2,∞),
wiec za k wstawiasz 2 i dostajesz log (x+2) (a dziedzina będzie wówczas x+2>0 ⇔ x>−2
⇔x∊(−2,∞). A wiec zgadza się.
Współczynnik "m" wyznacz na podstawie znajomości punktu.
4 mar 00:06
Walduś: kurna czemu ja jestem taki tępy
4 mar 00:09