piaty wyraz ciągu arytm. i suma 20 początkowych
lolly: HELP!
mam pewne zadanie z ciągów (arytmetycznego). i wszystko byłoby ok, ale jak stosuję a1+a3/2=a2
, to mi się zeruje. co robię źle? i jak to rozwiązać? pomocyyy

oto treść :
liczby 7+x, 9+2x, 11+3x sa kolejnymi wyrazami ciągu arytm. wyznacz a5 i sumę 20 poczatkowych
wyrazów
3 mar 23:01
Bogdan:
W ciągu arytmetycznym (an): a, b, c zachodzi: 2b = a + c.
2(9 + 2x) = 7 + x + 11 + 3x ⇒ 18 + 4x = 18 + 4x ⇒ x∊R.
W zadaniu jest informacja o tym, że podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu, ale nie
wiemy, czy są to wyrazy a1, a2, a3, czy np. a17, a18, a19, czy jeszcze jakieś
inne kolejne.
Nie można więc obliczyć a5 oraz S20.
Sprawdź treść zadania.
3 mar 23:20
lolly: ale ja myśle, że to są początkowe, bo to zadanie za 1 pkt, wiec nie moze byc zadnych
udziwnień..
3 mar 23:24
;): jezeli poczatkowe to mozesz tak zrobic
| | a1+a20 | |
r=an+1−an wiec r=9+2x−7−x r=2+x a5=7+x+8+4x a5=5(5+3x) S20= |
| *20 |
| | 2 | |
S
20=450+100x
3 mar 23:27
lolly: no i co z tym s20? jak to dokończyć? bo nie mamy s20 i x, a to są 2 niewiadome, a mamy jedną
równość..
3 mar 23:32
Miłosz: a5= a1 +4r czyli a5=7+x+4(2+x)=7+x+8+4x=5x+15
3 mar 23:33
;): x nie wyliczysz tak jak mowi Bogdan sprawdz zadanie
3 mar 23:38
;): S20=450+100x i ta suma jest zalezna od tego jakiego x podstawisz do ciagu
3 mar 23:40
Miłosz: a nie S20= 520+210 x ?
3 mar 23:43
;): rzeczywiscie pomylilem sie bo zrobilem tylko a20 zamiast a1+a20
3 mar 23:48
Miłosz: spoczko
3 mar 23:53