ulamki pomocccyyy
ewcia: oblicz, sprowadzając ułamki do jak najmniejszego wspólnego mianownika.
9/12 + 5/16 =
3 mar 22:42
Trivial:
12 | 2
6 | 2
3 | 3
1
16 | 2
8 | 2
4 | 2
2 | 2
1
NWW(12, 16) = 2
4*3 = 16*3 = 48.
| 9 | | 5 | | 36 | | 15 | | 51 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| . |
| 12 | | 16 | | 48 | | 48 | | 48 | |
3 mar 22:48
funkcje sprawdzenie: no to tu chyba bedzie 48 w mianowniku
3 mar 22:49
ICSP: Trivial zapomniałeś o czymś na samym końcu.
3 mar 22:51
Trivial: Nie wyłącza się części całkowitych, bo po co...
3 mar 22:52
ICSP: Wyłącza się ładniej wygląda.
3 mar 22:53
Trivial:
Tak w ogóle, można skrócić ułamek:
3 mar 22:55