Funkcje
Raff: Proszę o pomoc!
Wykres funkcji kwadratowej y = f(x) przesunięto o 2 jednostki do góry, następnie nowy wykres o
3 jednostki w lewo i otrzymano wykres funkcji g(x) = x2. Wyznacz wzór ogólny funkcji f.
3 mar 22:28
ICSP: f(x) = (x−3)2 − 2
3 mar 22:31
Raff: To jest wzór w postaci kanonicznej, a co dalej trzeba z nim zrobić?
3 mar 22:35
ICSP: Podnieś do kwadratu i zredukuj wyrazy podobne.
3 mar 22:36
Eta:
Mając wykres g(x) =x
2
postępujesz odwrotnie , przesuwasz go w prawo o 3 jednostki ; p= 3
i do dołu o 2 jednostki : q= −2
z postaci kanonicznej otrzymujesz:
f(x)= a( x−p)
2 +q
czyli
f(x) = ( x−3)
2 −2
3 mar 22:40
Raff: Ok wiem już mniej więcej jak wyliczyć postać ogólną, dzięki
3 mar 22:49