kk
jey:): dany jest ciąg o wyrazie an=(1+2+3+...+2n)/3n
wykaż że dany ciąg jest arytmetyczny
3 mar 22:22
Trivial: udowodnij, że an+1 − an = const.
3 mar 22:23
jey:): próbowałam i r wychodzi mi ze w mianowniku nadal jest n a powinno wyjsc 2/3
3 mar 22:27
jey:): najpierw an trzeba doprowadzic do prostszej postaci ale ja nie mam pomyslu jak
3 mar 22:27
Trivial:
b
n = 1+2+3+...+2n
| | 1+2n | |
S(b, n) = |
| *2n = n(1+2n). |
| | 2 | |
| | S(b, n) | | n(1+2n) | | 1+2n | | 1 | | 2n | |
an = |
| = |
| = |
| = |
| + |
| . |
| | 3n | | 3n | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1+2(n+1) | | 3 + 2n | | 2n | |
an+1 = |
| = |
| = 1 + |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2n | | 1 | | 2n | | 1 | | 2 | |
an+1 − an = 1 + |
| − [ |
| + |
| ] = 1 − |
| = |
| = const. |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
3 mar 22:31
jey:): dzięki wielkie
3 mar 22:37
Trivial:
Mała nieścisłość...
Powinno być:
b
k = k, k = 1, 2, 3, ..., 2n
| | 1 + k | | 1 + 2n | |
Sk = |
| *k = |
| *2n = ... |
| | 2 | | 2 | |
Dalej tak samo.
3 mar 22:38