Oblicz pole ograniczne liniami
Olaf: Pole ograniczone liniami
y = 4 − x4 i y = 0
Obliczyc całke
∫(3−e−x)dx
Posze o pomoc
3 mar 22:21
Godzio:
x
4 = 4 ⇒ x =
√2 lub x = −
√2
Wykres jest parzysty więc wystarczy policzyć pole:
√20∫(4− x
4)dx i pomnożyć przez 2
| | x5 | |
... = 2 * (4x − |
| )|√20 = ... |
| | 5 | |
∫(3 − e
−x)dx = 3x + e
−x + C
4 mar 01:06
Olaf: a moze ktos wytlumaczyc dlaczego tak to pierwsze bo nie wiem o co za bardzo chodzi
4 mar 11:27
Godzio:
Ale co dokładnie, czego nie wiesz ?
4 mar 11:53
Olaf: jak wgl to pole obliczyc i skad wziales ten wzor na calke
4 mar 12:11
Godzio:

Tak normalnie się liczy

Tak miej więcej wygląda wykres, oczywiście narysowałem tą część która nas interesuje,
Obie strony mają równe Pole więc zapisujemy:
| | x5 | |
√20∫(4 − x4)dx, wynikiem całki jest 4x − |
| + C i teraz licząc całkę oznaczoną |
| | 5 | |
wstawiamy górną granicę całkowania:
| | 4√2 | | 0 | |
4√2 − |
| i dolną, tutaj wszystko się wyzeruje 4 * 0 − |
| , więc otrzymujemy pole |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | |
jednej częśći: |
| * 4√5, nam chodzi o całość więc mnożymy przez 2 ⇒ |
| | 5 | |
4 mar 12:17
Godzio:

P =
ab∫f(x)dx = Φ(a) − Φ(b) gdzie Φ'(x) = f(x)
4 mar 12:20
Olaf: stary wielkie dzieki

a potrafisz obliczyc ekstrema loklalne funkjci z = xy − x
2 − y
2 + x bo z abardzo tego tez nie
kumam
4 mar 12:28
Godzio:
Tego jeszcze nie umiem
4 mar 12:36
Olaf: a mozesz mi powiedziec skad jest 4√2 po podstawieniu √2 do x5 i dlaczego pozniej jest
4/5 * 4√5
4 mar 12:40
Godzio:
x
5, x =
√2 ⇒
√25 =
√2 *
√2 *
√2 *
√2 *
√2 = 2 * 2 *
√2 = 4
√2
4
√2 = jabłko
| | 1 | | 4 | |
1 jabłko − |
| jabłka = |
| jabłka, sory że tak to tłumacze, ale tak chyba najłatwiej |
| | 5 | | 5 | |
zrozumieć
4 mar 12:41
Godzio:
√5 napisałem przez przypadek, pewnie o to chodziło
4 mar 12:46
Olaf: ale czemu 4
√5 o to bardziej mi chodzi
4 mar 12:50
Olaf: dobra teraz jeszcze jednen problem

najmniejsza i najwiekasza wartosc funkcji f(x) = x
3 − 3x +1 na przedziale [−1;4] wiem ze
trzeba policzyc f(−1) i f(4) tylko cos mi tu nie pasuje
4 mar 12:54
Godzio:
Policz pochodną i ekstrema i wtedy f(−1) f(4) f(ekstremów) i wybierz największą i najmniejszą
wartość
4 mar 13:03
Godzio:
f'(x) = 3x2 − 3x
3x2 − 3x = 0 ⇒ 3x(x − 1) = 0 ⇒ x = 1 lub x = 0, pochodna zmienia znak w tych punktach więc
policz
f(−1) = ...
f(4) = ...
f(1) = ...
f(0) = ...
I podaj odpowiedź
4 mar 13:05
Olaf:

czyli tak
f'(x) = 3x
2 − 3
3x
2 − 3 =0
3x
2 = 3
x
2 = 1
x=1 i x=−1
u gory rys do tego
i co dalej

?
4 mar 13:12
Godzio:
A widzę że walnąłem się w pochodnej

, teraz liczysz f(1), f(−1), f(4) i znajdź te max i min
4 mar 13:13
Olaf: a pamietasz kiedy bylo min a kiedy max ?

−na + bym max czy min? xD nei pamietam tego xD
4 mar 13:14
Godzio:
Z + na − ⇒ funkcja rośnie, dochodzi do ekstremum i zaczyna maleć ⇒ jest to maksimum
Z − na + ⇒ funkcja maleje, dochodzi do ekstremum i zaczyna rosnąć ⇒ i to jest minimum
4 mar 13:16
Olaf:
f(1) = 1 −3 +1 = −1
f(−1) = −1 +3 +1 = 3
f(4) = 64 − 12 +1 = 53
i co dalej ? xD
4 mar 13:17
Godzio:
Wartość maksymalna 53 minimalna −1
4 mar 13:18
Olaf: czyli fmax = f(−1) = 3
fmin = f(1) = −1
i to wszystko ?
4 mar 13:18
Godzio: Tak by było gdyby nie było tej 4, ale skoro ją mamy więc wartość dla 4 też wliczamy
4 mar 13:22
Olaf: ok wielkie dzieki
4 mar 13:24
Trivial:
f(x, y) = xy − x
2 − y
2 + x.
f(x, y) ∊ C
∞(R
2), czyli ekstremum lokalne musi być w miejscu, gdzie
∇f =
0.
| ⎧ | y −2x − 1 = 0 | |
| ⎩ | x − 2y = 0 |
|
| | 2 | | 1 | |
P0 = ( |
| , |
| ) − kandydat na ekstremum lokalne. |
| | 3 | | 3 | |
A
1 = det(−2) = −2 < 0
| | 2 | | 1 | |
Wniosek: Punkt P0 = ( |
| , |
| ) to maksimum lokalne. |
| | 3 | | 3 | |
4 mar 13:30