prawdopodobieństwo - zbior liczb
michal: Witam
mam zadanie:
ze zbioru liczb trzycyfrowych zapisanych za pomocą cyfr 1,2,3,4,5,6 wybieramy losowo jedną,
jakie jest prawdopodobieństwo, że wybierzemy liczbę parzystą?
3 mar 21:56
ICSP: Ω = 216
A = 6*6*3
chyba tak.
3 mar 21:59
michal: ale jak to zrobiles, skad te 216, mozecie mi to przedstawic, jak to wyliczyliście?
3 mar 22:19
ICSP: Ω = wariacje z powtórzeniami : 6*6*6 = 216
A na pierwszym i drugim miejscu moze stać dowolna liczba na trzecim musi stać cyfra parzysta:
6*6*3
3 mar 22:20