odcieta wierzchoka
Dawid: czy ktos moze wytlumaczyc co to jest odcieta wierzcholka
i jak ja obliczyc dla
S(m)=m2−6m+10 y=S(m)
3 mar 21:55
Eta:
Nie osłabiaj mnie, bo jeszcze chcę trochę pożyć

P(x,y)
odcięta to x , rzędna to y
3 mar 22:14
Eta:
P(m, S(m) )
m −−− odcięta S(m) −−− rzędna
3 mar 22:14
Dawid: naprawde sie nie spotkalem z takim okresleniem xD
i naprawde nie wiem ocb xD
3 mar 22:21
Eta:
Δ=36−40= −4
W( 3, 1)
S(m)= ( m−3)
2 +1 = m
2−6m +10 ..... ok
3 mar 22:23
Dawid: bo oglulnie mialem obliczyc dla jakich wartosci parametru m rozne pierwiastki x1 x2 rownania
kwadratowego x2+(n−2)x+m−3 spelniaja warunek ze suma kwadratow jest najmniejsza
wiec mam Δ≥0
tzn Δ=(m−4)2
no i S(m) to co napisalem
i najmniejsza funkcji S(m) jest dla odcietej wierzcholka paraboli o rownaniu y=S(m)
3 mar 22:27
Dawid: aaaaa chodzi o p i q xD
3 mar 22:28
Dawid: bylo tak odrazu xD
3 mar 22:28
Eta:
dla m= 3 wartość jest najmniejsza i wynosi 1
3 mar 22:30
Dawid: sory za klopot ale naprawde cale zycie nie spotkalem sie z okreslemiem odcietej wierzcholka
zwsze w bylo tylko oblicz "p i q" itp ....
i dzieki za pomoc ^^
3 mar 22:33
ICSP: Właśnie pojęcia odcięta i rzędna są bardzo pomijane na lekcjach. Mówimy zazwyczaj o x alby y
3 mar 22:35
Eta:
I to jest błąd



W( x
w, y
w)
3 mar 22:43
Eta:
Wykresy przecież rysujemy w układzie XOY
a nie pOq
3 mar 22:44
Bogdan:
Zazwyczaj literkami p i q oznacza się współrzędne wektora przesunięcia figury, np. paraboli.
w = [p, q] (pomijam strzałkę nad w)
Wierzchołek paraboli oznacza się: W(xw, yw).
Współrzędne punktu składają się z dwóch liczb, pierwszą nazywamy odciętą, drugą rzędną.
Np, punkt (7, 2) ma odciętą 7, rzędną 2. Osie układu współrzędnych mogą być różnie
oznaczone, nie zawsze literkami x i y, ale zawsze pierwsza współrzędna jest odciętą punktu,
a druga rzędną.
Jeśli przesuwamy parabolę y = x2 o wierzchołku W1(0, 0) o wektor w [p, q]
do punktu W2(x2, y2), to x2 = p, y2 = q, stąd przyjęło się oznaczać wierzchołek
paraboli W(p, q).
Jeśli jednak przesuniemy parabolę o innym niż punkt (0, 0) położeniu wierzchołka również
o wektor w = [p, q], to nowy wierzchołek nie będzie miał już wierzchołka o odciętej p
i rzędnej q.
3 mar 23:06
Eta:
3 mar 23:08