funkcja
pipi: Dana jest funkcja f(x)=4−3x. Rozwiąż nierówność f(x−1)−f(x+1)>6
3 mar 21:44
Kasiaszek: | 3(x+1) | | 3(x−1) | | 6(x−1)(x+1) | |
| + |
| − |
| >0 |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
| 3x+3+3x−3−6x2+6 | |
| >0 |
| (x−1)(x+1) | |
zał. x−1≠0
x≠1
x+1≠0
x≠−1
(−6x
2+6x+6)(x−1)(x+1)=0
−6x
2+6x+6=0
Δ=36+144=180
√Δ=6
√5
x−1=0
x=1
x+1=0
x=−1
teraz rysujesz przyblizony wykres wielomianu i patrzysz, gdzie funkcja przyjmuje wartosci
dodatnie.
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
Odp: x∊(−1, |
| ) ∪ (1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 22:25
Mikel: Czemu po uproszczeniu czworek na początku znika minus przy 3/x−1 ?
21 lut 11:05
Aga1.: Minus , o którym piszesz powinien być
21 lut 16:03
Aga1.:

Graficznie.
Odp. x∊(−1,1)\{0}
21 lut 16:06
Mikel: Anom tak lepiej
22 lut 22:23
emily: a z obliczeń nie powinno wynikać, że x∊(−√2,−1) U (1,√2)?
22 kwi 17:17