Dziedzina wyrażenia
krzysiek: Sorki , że zasypuje was tyloma i takimi zadaniami, ale jutro mam ważną klasówke z funkcji
wymiernych i dlatego chcę być pewien, czy wszystko dobrze robię. Oto zadanie.
Ustal dziedzine wyrażenia:
a=1
b=4
c=4
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 16 − 4 * 1 * 4
Δ = 16 −16=0
x
0 = −2
D=R \ {−2}
Czy tutaj mam wszystko dobrze czy czegoś brakuje?
3 mar 21:38
ICSP: Ja bym jescze do klasówki potrenował wzory skróconego mnożenia.
3 mar 22:06
krzysiek: Ta potrenuje i je , a czy tutaj wszystko jest dobrze ?
3 mar 22:09
ICSP: co prawda wzoru na x
0 nie znacz ale jakoś dobrze wyliczyłeś
3 mar 22:10
krzysiek: ok dzieki ci za dzisiejszą pomoc kolego.
3 mar 22:23
Eta:
x
2+4x +4= ( x+2)
2
(x+2)
2 ≠0 , x€ R \ {−2)
3 mar 22:27
ICSP: mówiłem żeby powtórzył wzory skrócanego mnożenia bo to podstawa w funkcjach wymiernych
3 mar 22:27