całka nieoznaczona
szuszka : całki nieoznaczone..proszę pomóżcie. ∫x
√x−1 dx
| | dx | |
∫ |
| (w tym tylko mam inny znak ale nie umiem zleźć błędu) |
| | x(3−lnx) | |
3 mar 21:08
Trivial:
| | dx | | | | −dt | |
∫ |
| = | = ∫ |
| = −lnt + c = −ln(3 − lnx) + c. |
| | x(3−lnx) | | | t | |
3 mar 21:28
Trivial:
| | | |
∫x√x−1dx = | = ∫(t+1)√tdt = ∫(t3/2 + t1/2)dt = ... |
| | |
3 mar 21:30
Trivial:
| | dx | | | | dt | |
∫ |
| = | = ∫ |
| = |
| | x(3+ln2x) | | | 3+t2 | |
| | 1 | | √3ds | | √3 | |
= |
| ∫ |
| = |
| arctg(s) + c = ... |
| | 3 | | 1+s2 | | 3 | |
3 mar 21:35
szuszka : a możesz mi powiedzieć dlaczego ∫(t+1)√tdt = ∫(t3/2 + t1/2)dt = ...w sensie skąd tam nagle suma
....
3 mar 21:46
Trivial: bo √t = t1/2, t = t1, 1 = t0
3 mar 21:46
szuszka : sorki, przecież to oczywiste.
3 mar 21:54