Układ równań
Szpadzistka: Rozwiązaniem układu równań:
3 − 2(x+y)=8
(5−x):2=6y+1
jest para liczb:
A. (0,5, 3)
B. (3, 0,5)
C. (−3, 0,5)
D. (3, −0,5)
−−−−−−−
Przepraszam, zwracam się do was mimo, że nie chodzę szkoły średniej ani nie studiuje, ale
pytałam na innych forach i nie uzyskałam pomocy.
3 mar 21:05
Trivial:
| ⎧ | 3 − 2(x+y) = 8 / −3 | |
| ⎩ | (5−x):2 = 6y + 1 / *2 |
|
| ⎧ | − 2(x+y) = 5 / : (−2) | |
| ⎩ | 5 − x = 12y + 2 / −5 |
|
| ⎧ | x + y = −52 | |
| ⎩ | −x = 12y − 3 / − 12y |
|
| ⎧ | x + y = −52 | |
| ⎩ | −x − 12y = − 3 |
|
Teraz dodajemy równania stronami:
| | 5 | |
x − x + y − 12y = − |
| − 3 |
| | 2 | |
Wstawiamy z powrotem do równania:
−x = 12y − 3
| | 1 | |
−x = 12* |
| − 3 = 6 − 3 = 3 |
| | 2 | |
x = −3.
P = (−3; 0.5).
Odp.: C.
3 mar 21:12