pomocy!
Filip: Dwa pociągi: towarowy o długości 490 m i osobowy o długości 210 m, jadą naprzeciw siebie po
dwóch równoległych torach i spotykają się w miejscu . Mijanie się pociągów trwa 20 s, a czas
przejazdu pociągu osobowego przez miejsce jest o 25 sekund krótszy od czasu przejazdu
pociągu towarowego. Oblicz prędkości obu pociągów, zakładając, że poruszają się ruchem
jednostajnym.
3 mar 21:04
Eta:
v
1 , t
1 −−− prędkość i czas pociagu towarowego
v
2, t
2 −−− prędkość i czas pociągu osobowego
(w chwili mijania pokonują drogę
1/ (v
1+v
2)*20 sek= 490+210
| | v | |
t1 − t2= 25 sek , |
| = t
|
| | s | |
| | V1 | | v2 | |
2/ |
| − |
| = 25 sek
|
| | 490 | | 210 | |
rozwiąż układ równań 1/ i 2/
3 mar 21:26