trygonometria
pati: 1.W Δ prostokątnym przeciwprostokątna ma dł. 12, a jeden z kątów ostrych 30 stopni. Wyznacz
pozostałe boki Δ
2. Wyznacz kąt α wiedząc, że log2 cosα = −1 i 0 stopni < α < 90 stopni
3. Oblicz wartość wyrażenia: (cos 30 stopni + tg 30 stopni) −3 (do minus trzeciej potęgi)
4. Wykaż, że nie istnieje kąt ostry α taki, że sin α = 1/3 i tg α= 1/2
5.Oblicz pole i obwód Δ równoramiennego o podstawie równej 6 cm i kącie przy podstawie równym
30 stopni.
Poproszę o rozwiązanie z wynikiem końcowym. Dzięki
3 mar 20:55
ICSP: delta prostokątna
3 mar 20:56
pati: to jest trojkat,zeby sobie zaoszczedzic pisania
3 mar 20:57
Trivial:
ISCP, a żebyś wiedział, że przeczytałem w delta prostokątnym.
3 mar 20:58
pati: No to jak już wszystko wiadomo... Tylko błagam nie piszcie mi tych rozwiązań w taki sposób
jakbym to umiała i miała w małym palcu. Spróbuję zajarzyć dopiero ,gdy zobaczę to rozwiązanie.
3 mar 20:59
ICSP: ok
długosci boków:
6 i 6√3
3 mar 21:02
Trivial:
Rozwiązane, yay.
3 mar 21:03