pomocy
kama: chemia
1. Oblicz ile cząsteczek (w warunkach normalnych) znajduje się w 1 dm3 wodoru
2. Oblicz masę odmierzonych w warunkach normalnych 2,4dm3 chloru
3 mar 20:47
Kasia: 22,4 dm3 −6,02 * 1023
1 dm3 −x
x=2,68 *1022
2. 22,4dm3 − 1225 u
2,4 dm3 − x
x= 131, 25u
3 mar 20:56
kama: w drugim ma wyjść 7,6g
3 mar 21:01
Kasia: masz rację
22,4dm3 − 71 u
2,4 dm3 − x
x=7,6 u
3 mar 21:04
kama: a czemu 71 u skąd to się wzięło

3 mar 21:06
Kasia: bo chlor ma 35,5 u ale chlor występuje w formie Cl2 czyli 35,5* 2=71
3 mar 21:13
kama: aa teraz rozumiem dziękuję
3 mar 21:14